«Όχι» της ΡΑΕ στα ασφαλιστικά της Hellas Power για τον ΕΦΚ στο αέριο

Οι ηλεκτροπαραγωγοί φαίνεται ότι το έχουν πάρει απόφαση πως παρά τις συνεχείς εκκλήσεις, προειδοποιήσεις και απειλές για προσφυγές, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή δεν πρόκειται να αποσυρθεί. «Ό,τι φόρος μπαίνει, δε βγαίνει» λένε χαρακτηριστικά οι επιχειρηματίες του χώρου, που βλέπουν τη χονδρεμπορική αγορά να έχει πάρει τηνανιούσα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα κέρδη πηγαίνουν στην αγορά. Προς στιγμήν οι ηλεκτροπαραγωγοί τηρούν στάση αναμονής ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να εκδηλωθούν κινήσεις για την προσβολή του μέτρου είτε μεμονωμένα είτε σε θεσμικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, η μοναδική καταγγελία και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκε από την Hellas Power δεν είχε «αίσια τύχη». Η ΡΑΕ έκρινε την αίτηση και καταγγελία ως απαράδεκτη, δηλώνοντας εμμέσως αναρμόδια. Συγκεκριμένα η απόφαση της ΡΑΕ στο σκεπτικό της αναφέρει ότι σύμφωνα με το νόμο μπορεί να δεχθεί και να εξετάσει καταγγελίες που στρέφονται εναντίον των «κυρίων και των διαχειριστών των συστημάτων και των δικτύων διανομής ενέργειας καθώς και κατά των επιχειρήσεων που ασκούν ενεργειακές δραστηριότητες για παράβαση των υποχρεώσεών τους, όπως αυτές καθορίζονται από τις διατάξεις του νόμου…» Ως  εκ τούτου καθώς τα ασφαλιστικά μέτρα στρέφονταν κατά του Δημοσίου και του υπουργείου Οικονομικών, η αίτηση απερρίφθη.

Η Hellas Power είχε προσφύγει στη ΡΑΕ κοινοποιώντας την αίτησή της και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, τονίζοντας ότι “από 1ης Σεπτεμβρίου οπότε και εφαρμόστηκε το μέτρο, η χονδρική τιμή ρεύματος (ΟΤΣ) έχει τεχνητά «μοχλευτεί» σε επίπεδα άνω του 30%, αναφορικά με τα επίπεδα που δικαιολογούνται από τη δομή και λειτουργία της αγοράς, εξαναγκάζοντας τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά, να καταγράφουνζημιές εκατομμυρίων ευρώ”. 

Ποιος θα πληρώσει

Η εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι τον τελικό λογαριασμό από τις επιβαρύνσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας του ΕΦΚ στο αέριο θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή το κόστος από την αύξηση της ΟΤΣ ανήλθε το Σεπτέμβριο στα 10 εκατ. ευρώ, ποσό που «σπάει» ως εξής: ΔΕΗ 6 εκατ. ευρώ και ιδιώτες 4 εκατ. ευρώ (από δύο εκατ. ευρώ η κάθε εταιρεία). Πάντως για τη ΔΕΗ τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα καθώς μέρος της ζημιάς καλύπτεται από τις αυξημένες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, με τις οποίες πληρώνονται οι μονάδες της.

Παραγωγοί

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά αφορά τις μονάδες φυσικού αερίου. Με το αυξημένο κόστος του καυσίμου ελέω ΕΦΚ, σύμφωνα με πηγές της αγοράς έχει καταστεί ασύμφορη η λειτουργία των εγχώριων μονάδων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από το μέτρο σημαντικά οφέλη καρπώνονται οι εισαγωγείς ενέργειας. Την ίδια στιγμή με τις δεδομένες συνθήκες αγοράς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μια μονάδα αερίου ξεκινά να είναι κερδοφόρα με τιμές από τα 90 ευρώ η MWh (περιλαμβανομένων και των ΑΔΙ).

Νέες κινήσεις

Πηγές της Hellas Power τονίζουν πάντως ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν την προσπάθεια για να προσβληθεί η απόφαση για τον ΕΦΚ, που προκαλεί τεράστια προβλήματα στην αγορά.

Αλλά και οι ηλεκτροπαραγωγοί, οι οποίοι είχαν πρωτοστατήσει μέσω του ΕΣΑΗ στις αντιδράσεις πριν και μετά την επιβολή του ΕΦΚ, εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ήδη έχει πέσει στο τραπέζι και έχουν γίνει προετοιμασίες για να γίνει προσφυγή εναντίον του φόρου στην Ε.Ε.Αν και επισήμως η προσφυγή δεν έχει κατατεθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις για το θέμα είτε απόμεμονωμένα μέλη του ΕΣΑΗ είτε από τον σύνδεσμο συνολικά.

Πηγή: energypress.gr

Advertisements