Μιχάλης Σάλλας: Οι τακτικοί ελιγμοί, οι σχέσεις με το ΔΝΤ, οι επαφές με Σαμαρά και Προβόπουλο και η κίνηση ματ….

bankingnews

Αν δει κανείς τις κινήσεις του Μιχάλη Σάλλα αποδεικνύεται ότι έχει πραγματοποιήσει την πλέον μεθοδική προετοιμασία μη αφήνοντας τίποτε στην τύχη με στρατηγικό στόχο να διασφαλιστεί η τράπεζα Πειραιώς και να μην αλλοιωθούν οι βασικές στρατηγικές του ομίλου.

Ξεκινώντας από το παρελθόν εστιαζόμαστε στην συνεργασία με τον Π Ρουμελίωτη τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδος στο ΔΝΤ.

Η Πειραιώς ήταν ξεκάθαρο – όπως και όλες οι μεγάλες τράπεζες – όδευαν στο ΤΧΣ και η παρουσία ενός μέλους του ΔΝΤ (πρώην πλέον) σίγουρα θα ήταν διαπραγματευτικό ατού.

Εν συνεχεία ο Μ. Σάλλας είχε πραγματοποιήσει τις περισσότερες επαφές όσον αφορά το μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και υποβάλλει τις περισσότερες προτάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι τραπεζίτες ανέφεραν «πρόταση του Σάλλα ή πρόταση και του Σάλλα είναι αυτό ή εκείνο»

Σε πολιτικό επίπεδο δεν μπορεί να μην αναφερθεί η εδώ και πολλούς μήνες στενή σχέση με τον Α. Σαμαρά και την ΝΔ.
Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Σαμαρά και Σάλλα σχεδόν ταυτοποιούνται με τις επικοινωνίες Σαμαρά με Τουρκολιά που επί δεκαετίες διατηρούν καλές σχέσεις.

Ο Σάλλας έπαιξε ένα έξυπνο χαρτί. Τράβηξε το κατάλληλο χαρτί την κατάλληλη στιγμή. (Οι σεναριογράφοι μην σπεύσουν να αναφερθούν στην προοπτική deal Εθνικής με Πειραιώς με πρόεδρο τον Σάλλα. Ίσως στο μέλλον κανείς δεν γνωρίζει).

Δέχθηκε μια επίθεση οργανωμένη που προφανώς εξυπηρετούσαν συμφέροντα.  Το δημοσίευμα του Reuters προσπάθησε να τον διαβάλλει ανεπιτυχώς. Νέες πληροφορίες θέλουν εκ νέου το Reuters να διερευνά ζητήματα για το ελληνικό banking και η ομάδα που απαρτίζεται αρχίζει και προβληματίζει για τους πραγματικούς σκοπούς και στόχους αυτών των ερευνών.

Είναι μια απλή έρευνα ή μηχανισμοί πίεσης αλλότριων συμφερόντων. Ο Σάλλας χειρίστηκε με προσοχή το ζήτημα και έδωσε πειστικές απαντήσεις. 

Μια κίνηση του πέρασε απαρατήρητη:  Τέλη Μαΐου ο εκτελεστικός πρόεδρος Μιχάλης Σάλλας αποφάσισε σε διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε να μετατραπεί σε μη εκτελεστικό Πρόεδρο.  Για όσους γνωρίζουν η απόφαση αυτή δεν είναι δευτερευούσης σημασίας αλλά πρωτευούσης.  Η κίνηση αυτή είναι ευέλικτη και έχει στρατηγική ενόψει του ανασχεδιασμού του ΔΣ της τράπεζας αλλά και ευρύτερων σχεδιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί.

Μεταξύ των πολύ στρατηγικών κινήσεων Σάλλα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις πολύ καλές σχέσεις που έχει με τον διοικητή της ΤτΕ Γ Προβόπουλο. 

Ο Μιχάλης Σάλλας θα αποδειχθεί ο πλέον κερδισμένος με βάση την στρατηγική που έχει ακολουθήσει έλληνας τραπεζίτης.

Ο καιρός γαρ εγγύς…

Πηγή: bankingnews.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s