Τρέμει το Μαξίμου την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ (enet.gr)

«Βατερλό» με ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις, που θα παραπέμπει στην περίοδο των «κίτρινων καρτών» και θα κλονίσει το κλίμα εμπιστοσύνης που επικρατεί μετά την εκταμίευση της δόσης του Νοεμβρίου, επιχειρεί να αποφύγει πάση θυσία η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο και τη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την αναβολή της σημερινής συνάντησης με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

Η έντονη κριτική στον Γ. Στουρνάρα αλλά και στο σύνολο του οικονομικού επιτελείου δείχνει πως και στη Ν.Δ. οι αντοχές είναι μειωμένεςΟι καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και οι διαρροές του Μαξίμου περί «ανοικτών θεμάτων και τίποτε περισσότερο», που έγιναν για να εξηγήσουν την αναβολή της σημερινής συνάντησης τρόικας – Σαμαρά, δεν αποδίδουν την πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ανησυχία του Μαξίμου είναι μεγάλη, καθώς η περίοδος χάριτος μετά την εκταμίευση της δόσης του Νοεμβρίου έχει παρέλθει. Η πίεση της τρόικας για την κατά γράμμα και εντός χρονοδιαγραμμάτων υλοποίηση των συμφωνηθέντων έχει επανέλθει στα πριν του Νοεμβρίου επίπεδα και η συνοχή της κυβέρνησης δοκιμάζεται ξανά. Το Μαξίμου και ο Α. Σαμαράς προσωπικά τρέμουν μπροστά στο ενδεχόμενο να ξεκινήσει μία νέα ταραχώδης περίοδος στη σχέση τρόικας – κυβέρνησης.

Η αντιπαράθεση Στουρνάρα – Μανιτάκη δεν αφορά την κόντρα δύο υπουργών, αλλά τη σύγκρουση δύο διαφορετικών γραμμών μέσα στην κυβέρνηση.

* Η πρώτη θέλει τη σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης έναντι της τρόικας. Ο ελληνικός Τύπος «σπρώχνει» την κυβέρνηση να σκληρύνει τη στάση της έναντι της τρόικας, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θέτουν ζήτημα αναπροσαρμογής της συμφωνίας της κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά και του συμφωνημένου προγράμματος, για να απαντήσουν και στις ενστάσεις στο εσωτερικό τους.

* Η δεύτερη αφορά τη στάση του Μαξίμου που στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών, χωρίς να «βγάζει στη σέντρα» τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, όταν η τρόικα δεν διστάζει να συνδέσει τις απομακρύνσεις 7.000 δημόσιων υπαλλήλων με την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, που είναι και η τελευταία, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι οι δανειστές δεν θέλουν απλώς να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, αλλά επιμένουν στη διπλή τακτική, της στήριξης και της τιμωρίας.

Η έντονη κριτική που άσκησαν οι βουλευτές της Ν.Δ. σε μία εσωκομματική διαδικασία όχι μόνο στο συνήθη στόχο τους, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, αλλά στο σύνολο του οικονομικού επιτελείου και άλλους υπουργούς όπως και γενικούς γραμματείς, δείχνει ότι στο εσωτερικό της Ν.Δ. οι αντοχές είναι πλέον μειωμένες. Και αν οι βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν από τους κυρίους Σταϊκούρα και Μαυραγάνη να τους δώσουν το ελεύθερο να μαζέψουν 100 υπογραφές στη Βουλή για να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο, όπως φέρεται να έκανε ο Κ. Κουτσογιαννόπουλος, για να αυξηθεί ο αντίλογος της κυβέρνησης έναντι της τρόικας, αυτό σημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία «τρίζει».

Πηγή: enet.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s