Τα σενάρια του Open Europe για το μέλλον της Κύπρου

Το βρετανικό think tank Open Europe χαρακτηρίζει την απόρριψη του σχεδίου του Eurogroup από την κυπριακή βουλή ως μία πολύ σημαντική τροπή στην κρίση της ευρωζώνης.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι η ρευστότητα της χώρας θα στερέψει τις 3 Ιουνίου, όταν θα πρέπει να αποπληρωθεί διεθνές ομόλογο 1,4 δισ. ευρώ, τονίζει ωστόσο ότι λύση στο πρόβλημα πρέπει να βρεθεί νωρίτερα ώστε να διασωθεί ο τραπεζικός τομέας, ο οποίος αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί με το φόβο της μαζικής αποχώρησης καταθέσεων.

Τα πιθανά ενδεχόμενα κατά το Open Europe:

Σύμφωνα με το πρώτο και επικρατέστερο σενάριο, η κυπριακή βουλή ψηφίζει ένα ανανεωμένο σχέδιο επιβολής φόρου στις καταθέσεις. Έως τότε οι τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές, γεγονός που θα δημιουργήσει ασφυξία στην κυπριακή αγορά.

Σύμφωνα με το δεύτερο, η ευρωζώνη μπορεί να παρουσιάσει στην Κύπρο ένα εναλλακτικό σχέδιο συγκέντρωσης του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ.Αυτό θα μπορούσε ίσως να γίνει αν η Κύπρος λάμβανε ολόκληρο το δάνειο των 17 δισ. ευρώ, με σύνδεση της αποπληρωμής με τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Ένα παρόμοιο σχέδιο θα ψηφιζόταν μάλλον από την κυπριακή βουλή, θα απορριπτόταν ωστόσο από τα κοινοβούλια χωρών όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Με βάση τη δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη οτι “η Κύπρος εξετάζει άλλα σχέδια”, το think tank συμπεραίνει ότι η χώρα έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία ωστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα εκτός ΕΕ, με αντάλλαγμα ευνοϊκές συμβάσεις για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.Παράλληλα η Ρωσία θα ισχυροποιούσε την πολιτική της θέση στην περιοχή. Φυσικό είναι οτι αυτή η εκδοχή θα προκαλούσε δυσφορία στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ και μόνο το ενδεχόμενο της διάσωσης από τη Ρωσία, αυξάνει τη διαπραγματευτική ικανότητα της Κύπρου εντός της ζώνης.

Το Open Europe επισημαίνει τον κίνδυνο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη αν δε βρεθεί έγκαιρα λύση, με την ΕΚΤ σταματάει τη ροή χρήματος προς την Κύπρο ώστε να μειώσει την έκθεσή της στο κυπριακό πρόβλημα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση των τραπεζών. Σε περίπτωση που η Κύπρος αναγκαζόταν να εισάγει δικό της νόμισμα, αυτό θα είχε μικρή αξία, καθώς η Κεντρική Τράπεζα θα τύπωνε χρήμα ώστε να διασωθούν οι καταθέσειςΟ πληθωρισμός θα έπληττε την ήδη δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας.

Για να διακοπεί η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ χρειάζεται μία πλειοψηφία 2/3 του διοικητικού συμβουλίου, με την υπάρχουσα ισορροπία δυνάμεων ίσως αυτό να μην είναι δυνατό να γίνει.

Πηγή: emea.gr

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s