Τα κομματικά θαλασσοδάνεια των 270 εκατ.

image

Η ιστορία, είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Όμως, ας την ξαναθυμηθούμε, έστω και επιγραμματικά:

  • Τα πολιτικά κόμματα, διόριζαν τους δικούς τους -κομματικούς- ανθρώπους στις κρατικές τράπεζες.
  • Μετά, πήγαιναν στις τράπεζες αυτές και ζητούσαν δάνεια.
  • Οι κομματικοί διοικητές, υπάκουαν στις εντολές των κομματικών αφεντικών και έδιναν αφειδώς τα δάνεια. Σήμερα τα κόμματα χρωστάνε στις τράπεζες περισσότερα από 270 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όλοι γνωρίζουμε ότι κανείς δεν έχει την πρόθεση να εξοφλήσει. Από αυτά, περισσότερα από 220 εκατομμύρια οφείλονται στη χρεοκοπημένη Αγροτική Τράπεζα.
  • Σαν εγγυήσεις έναντι των δανείων αυτών, δέχονταν τις …κρατικές επιχορηγήσεις προς τα κόμματα. Έφθασαν μάλιστα να δέχονται τις επιχορηγήσεις που θα έπαιρναν τα κόμματα μετά από 7 ή 8 χρόνια. Και τις δέχονταν με το σκεπτικό ότι η ποσοστιαία δύναμη των κομμάτων θα ήταν αμετάβλητη και ότι κόμματα, όλα τα επόμενα χρόνια θα εξακολουθούσαν να εισπράττουν τις ίδιες επιχορηγήσεις.
  • Τα κόμματα, μέσα από την κακοδιαχείριση και τη σπατάλη, συνέχιζαν να βγάζουν ελλείμματα. Και συνεπώς, σταμάτησαν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους.
  • Η Βουλή, την τελευταία μέρα της λειτουργίας της τον Απρίλιο του 2012, ψήφισε το …ακατάσχετο της χρηματοδότησης των κομμάτων! Δηλαδή, οι τράπεζες, ή άλλοι δανειστές των κομμάτων, δε μπορούσαν να κατάσχουν τα χρήματα της κομματικής επιχορήγησης.
  • Μετά τις εκλογές του Μαΐου 2012, ο Σύλλογoς Έλληνες Φορολογούμεοι κατέθεσε μήνυση κατά των διοικήσεων της Αγροτικής Τράπεζας (αυτή ήταν η Τράπεζα που έχει δώσει τα περισσότερα δάνεια) και οι οικονομικοί εισαγγελείς έπιασαν δουλειά, καλώντας στον ανακριτή δεκάδες τραπεζικά στελέχη και ταμίες των κομμάτων.
  • Και ενώ όλα έδειχναν ότι θα ασκούνταν δίωξη, με την κατηγορία της απιστίας, ξαφνικά, 3 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στις 4/4/2013, σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, κατέθεσαν τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη οι διοικητές και τα στελέχη των τραπεζών που έδωσαν τα δάνεια προς τα κόμματα (βέβαια, με την τροπολογία επιχειρείται να ξεπλυθούν και πολλές άλλες “αμαρτίες” τραπεζικών στελεχών που έδωσαν “θαλασσοδάνεια” προς Δήμους, Περιφέρειες, Κρατικούς Οργανισμούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κλπ).
  • Μέσα σε μία θυελλώδη ατμόσφαιρα στη Βουλή, η τροπολογία ψηφίστηκε στις 10/4/2013.

Ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτός ο νόμος και να μη δοθεί αμνηστία στα κομματικά τραπεζικά στελέχη που έδωσαν τα δάνεια, είναι να ψηφιστεί ένας νόμος που θα ακυρώνει τον προηγούμενο (παράλληλα, με το άρθρο 1 της πρότασης νόμου που θα υποβάλουμε (την ερμηνευτική δήλωση), δηλώνουμε ότι ο προηγούμενος νόμος σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για τα πολιτικά κόμματα).

Υπογράψτε την ΑΝΑΦΟΡΑ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ για να καταργηθεί ο νόμος που δίνει ατιμωρησία στους κομματικούς διοικητές των τραπεζών!

Πηγή: forologoumenos.gr