Καληνύχτα καλέ μου υπηκόε. Αύριο πάλι

300 χιλιόμετρα από την Αθήνα, στη δυτική Πελοπόννησο, σε μια πραγματικά πανέμορφη τοποθεσία, από το 800 π.Χ περίπου μέχρι το 400 μ.Χ περίπου, για 12 αιώνες δηλαδή, κάθε 4 χρόνια μαζεύονταν οι καλύτεροι αθλητές, Ελεύθεροι άνθρωποι της κάθε εποχής και διαγωνίζονταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάθε 4 χρόνια οι άνθρωποι έκαναν παύση από τις ασχολίες τους και συμμετείχαν στους 300 περίπου Ολυμπιακούς Αγώνες που έλαβαν χώρα κατά την αρχαιότητα. Οι κριτές σε όλη τη διάρκεια των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων περπατούσαν ανάμεσα στους αθλητές ώστε να κρίνουν εκτός από την αθλητική επίδοση και τον χαρακτήρα του κάθε αθλητή. (Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ).

Fast Forward 16 αιώνες – 1600 χρόνια αργότερα:

Είσαι Εξουσία. Ένα εκατομμύριο υπηκόοι ζούνε στην ανεργία, την ανέχεια και στα όρια της φτώχειας. Ψαρεύουν στη θάλασσα για να μπορούν να φάνε ψάρι. Φυτεύουν μαρούλια και κρεμμύδια στις βεράντες για να έχουν σαλάτα. Η μόνη τους επαφή με τον πολιτισμό (sic) είναι το καψουροτράγουδο του μήνα.  Αν τους ρωτήσεις πού βρίσκεται η αρχαία Ολυμπία δύσκολα θα απαντήσουν.

Είσαι Εξουσία, λοιπόν, κα μπορείς με ένα μαγικό τρόπο, με το πάτημα ενός κουμπιού, να τους κάνεις ευτυχισμένους για ένα βράδυ. Να κοιμηθούν με το χαμόγελο στα χείλη. Υπερήφανοι που ανήκουν κάπου.

Ο ΟλυμπιΠαναθηναϊκός είναι ιδέα. Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Δεν είναι ο πρόεδρός του, δεν είναι οι παίκτες του. Είναι ο λαός του.

Ιδέα σημαίνει κάτι αφηρημένο. Όπως ο Θεός, για άλλους. Είτε το πιστεύεις, είτε δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχει μέση οδός. Δεν αποδεικνύεται: μαθαίνεται. Είναι μέσα στην καρδιά σου ή δεν είναι. Τέλος.

Η Εξουσία μπαίνει μέσα στο σπίτι των υπηκόων, σε κάθε δωμάτιο. Βρίσκεται πλάι τους και τους βοηθά να σκέφτονται. Τους βοηθά να αποφασίζουν. Τους εξηγεί τι πάει καλά και τι όχι στη ζωή τους. Αν ο Σαμαράς, ο Τσίπρας, ο Καμμένος ή ο Κουβέλης είναι ο καλύτερος. Αν αυτός που τους “πήρε” τη δουλειά είναι “νόμιμος” ή “παράνομος”, χριστιανός ή μωαμεθανός, αν προσεύχεται όρθιος ή γονατιστός, αν ξυρίζεται με αφρό ή με σαπούνι κι αν πλένεται κάθε βδομάδα.

Η Εξουσία μπαίνει μέσα στο σπίτι των υπηκόων. Σε κάθε δωμάτιο. Τους προσφέρει όλα αυτά που δεν μπορούν να ζήσουν δωρεάν, σε μηνιαίες άτοκες δόσεις, 2 σε 1, με υψηλή ευκρίνεια HDTV 42 ιντσών.

Η Εξουσία μπαίνει μέσα στο σπίτι των υπηκόων. Σε κάθε δωμάτιο. Τους ενημερώνει. Τους ψυχαγωγεί. Τους σκεπάζει όμορφα και τους χαϊδεύει τα μαλιά όταν πέφτουν για ύπνο με το χαμόγελο στο στόμα. Είναι χαρούμενοι, ευτυχισμένοι. Ανήκουν κάπου κι είναι πρώτοι.

Καληνύχτα καλέ μου υπηκόε. Αύριο πάλι.

Σημ: Η Εξουσία έχει και timer: για να κλείνει μόνο της αφού σε πάρει ο ύπνος.

gavros-vazelos