Το ΤΧΣ είναι έρμαιο αλλότριων συμφερόντων – απέτυχε να διαχειριστεί την Eurobank

 Το ΤΧΣ είναι έρμαιο αλλότριων συμφερόντων – Η διορισμένη Σακελλαρίου απέτυχε να διαχειριστεί την Eurobank και πλέον δηλώνει «δεν μπορούσα να κάνω κάτι πιέστηκα» - H ΤτΕ να απορρίψει  το νέο ΔΣ της Eurobank που είναι ηθικά έωλο

του Π. Λεωτσάκου

Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα έπρεπε να αποτελεί τον θεματοφύλακα της ανεξαρτησίας, τον θεματοφύλακα του ελληνικού banking, καθοδηγείται από αλλότρια συμφέροντα.

Η διορισμένη Σακελλαρίου του ΤΧΣ, πέραν από τα ψέματα που είπε στην ΤτΕ παραπλανώντας την εποπτική αρχή προσπαθεί να δικαιολογηθεί δηλώνοντας ότι «δεν μπορούσα να κάνω κάτι πιέστηκα»

Το bankingnews.gr που πρώτο παρουσίασε όλο το παρασκήνιο της κατάπτωσης στον διορισμό νέας διοίκησης της Eurobank,  θέτει ορισμένα ερωτήματα στο ΤΧΣ και στην Σακελλαρίου.
1)  Η Egon που διορίστηκε από το ΤΧΣ ως σύμβουλος για να διερευνήσει την αγορά στελεχών είχε προτείνει ως βασικό σενάριο τον Καραμούζη τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank ναι ή όχι;
2) Μπορεί το ΤΧΣ να δημοσιεύσει αφενός την εισηγητική έκθεση της Egon και ταυτόχρονα να δημοσιεύσει πόσα χρήματα έλαβε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της η συμβουλευτική εταιρία;
3) Μπορεί να απαντήσει το ΤΧΣ που πρέπει να προστατεύει την περιουσία του καθώς η Eurobank είναι κρατικοποιημένη τράπεζα αν υπάρχει σχέδιο άμεσης πώλησης της Eurobank σε 3-4 μήνες; Αν όντως υπάρχει τέτοιο σχέδιο – όπως ορίζεται και στο μνημόνιο – μπορεί να απαντηθεί γιατί επιλέγει ένα στέλεχος έξω από την Eurobank που γνωρίζει τα δεδομένα;
4) Μπορεί να απαντήσει η Αναστασία Σακελλαρίου διευθύνουσα σύμβουλος της Eurobank γιατί είπε ψέματα στην Τράπεζα της Ελλάδος;  Στην ΤτΕ είχε αναφέρει ότι θα υποβάλλει δύο προτάσεις αλλά εν συνεχεία η δεύτερη πρόταση εξαφανίστηκε; Ποιοι την πίεσαν; Μήπως αυτοί που την διόρισαν;
5) Η ΤτΕ είχε θέσει θέμα συνέχειας στο management καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου, η Eurobank πρέπει να πωληθεί άμεσα. Τι μεσολάβησε και ανετράπη αυτός ο σχεδιασμός;
6) Μπορεί να απαντήσει η διοίκηση του ΤΧΣ, γιατί επέλεξαν την 3η λύση για management στην Eurobank;
7) Μπορεί να απαντήσει το ΤΧΣ γιατί επέλεξε για πρόεδρο τον Δαυίδ που μετέφερε την Coca Cola στο εξωτερικό και έκλεισε την Nutriant αφήνοντας στον δρόμο 480 άτομα.  Ταυτόχρονα η εταιρία αυτή είχε δάνειο 5,7 εκατ που δεν αποπλήρωσε.

Η κρίσιμη γενική συνέλευση της Eurobank

Η ΤτΕ θα έπρεπε να μην αποδεχθεί να εγκρίνει το ΔΣ της Eurobank ωστόσο δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. 

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Eurobank.  Στην Γενική Συνέλευση θα παραβρεθούν το νέο management Δαυίδ και Μεγάλου και βεβαίως η Σακελλαρίου του ΤΧΣ. 
Σημειώνεται ότι πρώτη φορά απερχόμενο ΔΣ δεν δέχεται να εισηγηθεί στην Γενική Συνέλευση το νέο management.  Για να αποφευχθεί το φιάσκο, το ΤΧΣ θα στείλει εκπρόσωπο του στην συνέλευση των μετόχων.
Το ΤΧΣ με τις επιπόλαιες κινήσεις του δημιουργεί ρήγμα στο εσωτερικό της τράπεζας και μπορεί να προκληθούν καταστάσεις μη ελέγξιμες. 
Αποτελεί παράδοξο ότι ακόμη και ο σύμβουλος στα θέματα επικοινωνίας του υπουργείου Ανάπτυξης…  τηλεφωνούσε αργά χθες σε δημοσιογράφους για να γράψουν μια καλή κουβέντα για τον Χρήστο Μεγάλου ο οποίος είναι ο προτεινόμενος από το ΤΧΣ για την θέση του CEO της Eurobank.
Ο Δαυίδ ήταν πρόεδρος στην εταιρία Κατσέλης – Nutriant που έκλεισε και η οποία είχε δανειακή έκθεση 5,7 εκατ ευρώ στην Eurobank.
Ο Δαυίδ προτείνεται για πρόεδρος στην Eurobank, που μπορεί να είναι τιμητική αλλά και σημειολογικής σημασίας θέση.  Επιβραβεύουν αυτόν που άφησε να χρεοκοπήσει μια εταιρία. Τραγικό λάθος.
Η σημερινή γενική συνέλευση θα έχει ενδιαφέρον κυρίως γιατί θα παρουσιαστούν, επιχειρήματα και θέσεις και θα αποκαλυφθούν όχι προθέσεις αλλά θα αποκαλυφθεί το στίγμα της νέας διοίκησης, ενώ ενδιαφέρουσες θα είναι οι παρεμβάσεις και της απερχόμενης διοίκησης.
Πηγή: bankingnews.gr