Μπουρδουκλωμένα και για το Κυπριακό τα κονσερβοκούτια του ΣΥΡΙΖΑ

του Θέμη Δαγκλή

Το ότι η αντιπολίτευση είχε εγγενείς αδυναμίες να χαράξει στρατηγική στα σημαντικά ήταν γνωστό από καιρό. Το κόμμα του κ. Τσίπρα υπέβαλλε εαυτόν σε μια επίπονη διαδικασία που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο, υποτίθεται για να ομογενοποιηθεί και να αποκτήσει κυβερνησιμότητα.

o-syriza-den-mporei-na-parei-apofash-gia-th-stash-poy-tha-thrhsei-sto-kypriako

Οκτώ μήνες μετά το συνέδριο, αυτά παραμένουν ζητούμενο, ενώ στον πολιτικό του λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνει όλο και περισσότερο προς τις θέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Δεν ήταν μόνο αυτά που είπε ο Γιάννης Δραγασάκης για το ευρώ, που άνοιξαν πάλι το θέμα για το ΣΥΡΙΖΑ με ένα τρόπο που ασφαλώς άρεσε στον Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά δεν εμπνέει με κανέναν τρόπο τους προσανατολισμένους στην παραμονή στο ευρώ ψηφοφόρους που αποτελούν άνω του 62% του εκλογικού σώματος. Είναι ενδεικτικό για την ασυνεννοησία, ότι ο Γιώργος Σταθάκης βγήκε την άλλη μέρα να τον αντικρούσει, δείχνοντας έτσι ότι στο θεωρούμενο ως το πιο ομογενές κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, το οικονομικό επιτελείο, υπάρχουν διαφορές αντίληψης αγεφύρωτες.

Ακόμα περισσότερη εντύπωση προκαλεί πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πάρει απόφαση για τη στάση που θα τηρήσει στο Κυπριακό.

Παραδοσιακά, εδώ οι αντιπολιτεύσεις έχουν πιο εύκολο ρόλο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε όμως να μπουρδουκλωθεί μόνος του.

Την Παρασκευή, συνεδρίασε ειδικά για το θέμα αυτό η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, χωρίς να μπορέσει να καταλήξει σε αποτέλεσμα.

Στη συνεδρίαση υπήρξε ένταση. Διαμορφώθηκε μια παράξενη και απολύτως ετερόκλητη συμμαχία ανάμεσα στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη σοσιαλιστική τάση του Αλέξη Μητρόπουλου που συμφώνησαν στη θέση, ότι δεν θα πρέπει να καθυστερεί άλλο η κατηγορηματική και ξεκάθαρη αντίθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Ετερόκλητη, γιατί οι της Αριστερής Πτέρυγας θεωρούν ότι οι “παλαιοπασόκοι” της σοσιαλιστικής τάσης τους μαγαρίζουν την ιδεολογική καθαρότητα και θα προτιμούσαν να τους πετάξουν έξω.

Παράξενη γιατί ενώ όλος ο ΣΥΡΙΖΑ ομνύει στο ΑΚΕΛ (και ειδικά η Πλατφόρμα έχει χύσει τόνους μελάνι για να αναδείξει ότι το ΑΚΕΛ συζητά την έξοδο από το ευρώ) στο κατ’ εξοχήν θέμα που το αδελφό κόμμα κατέχει καλύτερα, στο Κυπριακό δηλαδή, οι Συριζαίοι αρνούνται να ακολουθήσουν το ΑΚΕΛ που έχει ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει τη διαδικασία και δείχνουν να γοητεύονται από το Λιλλήκα και τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Γραμμή του κόμματος πάντως κάτι τέτοιο δεν είναι, την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, Παπαδημούλης και Δρίτσας είχαν εκφραστεί θετικά υπέρ του Κοινού Ανακοινωθέντος, επισημαίνοντας τις γκρίζες ζώνες και τους κινδύνους.

Ούτε αυτό ήταν τελικά η γραμμή του κόμματος. Η γραμμή είναι, πως δεν υπάρχει γραμμή.

Ο Τσίπρας πιστεύει πως είναι νωρίς ακόμα τοποθετηθεί το κόμμα επί των διαπραγματεύσεων, άλλωστε δεν έχουν γίνει ακόμα και γκάλοπ στην Ελλάδα. Στη Γραμματεία δεν υπήρξε απόφαση, το τι λέει το κόμμα για το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό, η Βαβέλ θα συνεχιστεί.

Πηγή

 

Advertisements