Τα βρώμικα κόλπα του Αντώνη Αθανάσογλου

aaaa

Ποια είναι η σχέση του προφυλακισμένου για το σκάνδαλο της Proton Bank, Αντώνη Αθανάσογλου, τέως αντιπροέδρου με την «Αρχιρόδον» Κατασκευαστική. Τι ποσοστό κατέχει στην εταιρία και πώς αυτή διεκδικεί και αναλαμβάνει έργα του Δημοσίου;

Άλλη μια παράμετρος της διακίνησης των διαδρομών του χρήματος τόσο από την υπόθεση του σκανδάλου των ομολόγων όσο και από την Proton Bank βρίσκεται στο βεληνεκές της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η κατασκευαστική εταιρία η οποία επανέκαμψε προσφάτως στα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα, διεκδικώντας έργα του Δημοσίου, πέτυχε να κερδίσει μαζί με την Intrakat και την Envitech τη διαχείριση απορριμμάτων για 25 χρόνια.

Στη νέα γενιά των έργων ΣΔΙΤ. Στους διαγωνισμούς για τα απορρίμματα σε Γραμματικό-Κερατέα, Φυλή και Λιόσια, στον διαγωνισμό της ΕΡΓΟΣΕ για τη γραμμή Κιάτο-Ροδοδάφνη, στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα της Χίου. Επιπλέον, μαζί με τον Άκτωρα είχαν αναλάβει την υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης, έργο που δεν έγινε και για το οποίο τους επιδικάστηκε αποζημίωση 90 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν ο Αντ. Αθανάσογλου είχε αγοράσει από τη χήρα του Κων. Καρπίδα (είχε ιδρύσει την Αρχιρόδον μαζί με τους Γ. Ανδρόπουλου και Θ. Κωνσταντόπουλο) το 14% της εταιρίας και μάλιστα με δάνειο που πήρε από τον Proton Bank. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να «ριχτεί» φως.

Η Μεταβίβαση

Η εταιρία για πολλά χρόνια ελεγχόταν πλειοψηφικά από τον ολλανδικό όμιλο «Boskalis», ο οποίος όμως τον Ιούλιο που πέρασε πούλησε το 40% της Archirodon Group NV στην αραβική εταιρία Al Nowals. Από αυτό το ποσοστό το 28% πήγε στους Άραβες και το 12% στους υπόλοιπους μετόχους, έναντι συνολικού τιμήματος 190 εκ. δολαρίων.

Το ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι απ’ αυτό το ποσοστό τι απέκτηςε ο Αθανάσογλου μέσω αυτής της διαδικασίας; Η άκρη του νήματος διερευνάται με δεδομένο ότι η Αρχιρόδον δεν είναι μια εισηγμένη κατασκευαστική εταιρία.
Όπως επίσης διερευνάται και η «σχέση» του λογαριασμού του Αθανάσογλου που είχε μαζί με τους Παπαμαρκάκη, και Λινάρδο, από τον οποίο έγινε το έμβασμα στον ελβετικό λογαριασμό του Δ. Καπράνου για τα ομόλογα.

Μείζον θέμα

Το δίπτυχο των υποθέσεων των ομολόγων και της Proton Bank σ’ ένα μεγάλο βαθμό συνδέεται και η εμπλοκή στα δημόσια έργα, από τη στιγμή που αποδειχθεί σε πλήρη βαθμό η συμμετοχή του Αθανάσογλου στην Αρχιρόδον δημιουργεί μείζον θέμα. Μια εταιρία κερδίζει διαγωνισμούς και διεκδικεί αποκρατικοποιήσεις όταν στη μετοχική της σύνθεση βρίσκονται ο προφυλακισμένος για την Proton Bank ;

Τα δάνεια σε ημετέρους

Στο πόρισμα για την Proton Bank πέρα απ’ όλα όσα εμπλέκουν τον Λαυρεντιάδη, αποκαλύπτονται και δάνεια-εξπρές σε διάτρητες διαδικασίες όπως αυτό της χρηματοδότησης του επενδυτικού Ομίλου Sciens του Γ. Ρήγα, στην εταιρία του οποίου η σύζυγος του τότε διευθύνοντος συμβούλου της Proton κ. Βασιλική Αθανάσογλου εμφανίζεται ως συνεργαζόμενη δικηγόρος (ή ίδια αμοιβόταν και από την Alapis).

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι η θυγατρική της, Sciens Cyprus Properties & Holdings Ltd, ιδρύθηκε ως of shore εταιρία με έδρα τις νήσους Κέιμαν την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου του 2010.

Την ίδια ακριβώς ημέρα κατέθεσε αίτηση δανείου 35 εκ. ευρώ. Μέσα σε 5 ημέρες (29 Δεκεμβρίου) το δάνειο είχε εγκριθεί και είχε εκταμιευτεί έστω κι αν το επίσημο εισηγητικό έγινε μετά από δύο μήνες (21 Φεβρουαρίου 2011).

Ακόμα μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι το δάνειο που δόθηκε, σύμφωνα με το πόρισμα, στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της εταιρίας KPMG Σπύρο Μαρτσέκη ύστερα από σύσταση του Αντ. Αθανάσογλου με «πολύ ευνοϊκό πρόγραμμα αποπληρωμής». Ένα δάνειο 320.000 ευρώ με εξασφάλιση «ενέχυρο επί προθεσμιακής κατάθεσης 50.000 ευρώ».

Πηγή