«Καπετανάτα» ερήμην του Δημοσίου συνεχίζεται η “δίκη Μελλισανίδη”

Της Μαρίας Δήμα

 

Ελαμψε διά της απουσίας του για ακόμα μία φορά το ελληνικό Δημόσιο, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης λαθρεμπορίας υγρών καυσίμων, με κατηγορούμενο μέλος της οικογένειας Μελισσανίδη. Χωρίς τη νομική παρουσία του ελληνικού Δημοσίου και με μια απόφαση κατά πλειοψηφία, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά απάλλαξε τον πλοίαρχο του πλοίου «Ετζίαν ΙΙΙ» της εταιρείας Αιγαίον Οϊλ, ο οποίος κατηγορούνταν μαζί με τον Ιάκωβο Μελισσανίδη (αδερφό του γνωστού επιχειρηματία Δημήτρη) για υπόθεση λαθρεμπορίας μεγάλης ποσότητας υγρών καυσίμων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η υπόθεση αφορούσε νόθευση του ημερολογίου του πλοίου που φερόταν να έκανε ο πλοίαρχος του «Ετζίαν ΙΙΙ», προκειμένου να αποκρύψει ποσότητα περίπου 6.000.000 λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (ναυτιλίας), τα οποία διακινήθηκαν παράνομα πριν από 13 χρόνια (το 2001), καθώς από τη μη καταβολή των αναλογούντων δασμών και φόρων το Δημόσιο φέρεται να ζημιώθηκε κατά 2.218.721,06 ευρώ. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο, με ψήφους 3 υπέρ και 2 κατά, έκρινε πως δεν τελέστηκε η πράξη της νόθευσης των βιβλίων του πλοίου, για να αποκρυβεί λαθρεμπορία πετρελαιοειδών.

 

 Πρωτοδίκως

 

Πριν από έναν χρόνο, το πρωτόδικο δικαστήριο είχε αθωώσει κατά πλειοψηφία τον Ιάκωβο Μελισσανίδη, τον πλοίαρχο και τον υπεύθυνο της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «Ετζίαν ΙΙΙ». Εφεση υπέρ του νόμου κατά της αθωωτικής απόφασης είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος και έτσι η υπόθεση οδηγήθηκε και πάλι στο ακροατήριο την περασμένη Δευτέρα.

Ωστόσο, ο Ιάκωβος Μελισσανίδης δεν κάθισε στο εδώλιο, καθώς οι δικαστές -κατόπιν σχετικής ενστάσεως του συνηγόρου του- έκριναν ως προς το πρόσωπό του απαράδεκτη την ασκηθείσα έφεση, λόγω μη επαρκούς αιτιολογίας. Ειδικότερα, όπως προέκυπτε από το κείμενο της έφεσης, η αιτιολογία αφορούσε μόνο τον συγκατηγορούμενο πλοίαρχο του πλοίου της Αιγαίον Οϊλ και όχι τους δύο άλλους κατηγορουμένους, τον Ιάκωβο Μελισσανίδη και τον υπεύθυνο εταιρείας συμφερόντων του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας της έδρας Αναστασία Δημητριάδου είχε προτείνει στην αγόρευσή της την απόρριψη της ένστασης. Ομως, οι δικαστές δέχθηκαν τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης Μελισσανίδη και έτσι ο μόνος που δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό ήταν ο πλοίαρχος του «Ετζίαν ΙΙΙ», καθώς μόνο γι’ αυτόν ήταν αιτιολογημένο το σκεπτικό της έφεσης.

Αίσθηση προκάλεσε ότι δεν παρέστη δικηγόρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε καμία δικαστική διαδρομή της υπόθεσης στο ακροατήριο, γεγονός που σχολίασε ακόμα και ο πρόεδρος του δικαστηρίου κατά την εξέταση ουσιώδους μάρτυρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε μικρότερες υποθέσεις είναι παρόν το Δημόσιο. Δεν είναι δυνατόν ο νομικός σύμβουλος να μην έχει έρθει»…

 

πηγή

Advertisements