Βίκτωρας Ρέστης – Αναστάσιος Πάλλης κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

Δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο των δανείων ύψους 5,8 εκ. ευρώ της FBBank, για το οποίο παρέμεινε στη φυλακή για περίπου 8 μήνες, σφίγγει και πάλι ο κλοιός για το γνωστό επιχειρηματία-εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη.

Αυτή τη φορά ο «κραταιός» επιχειρηματίας φέρεται ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης κατά τα πρότυπα της «μαφίας», με εκβιάσεις, απειλές, ξυλοδαρμούς ακόμη και απόπειρες δολοφονιών.

restis pallis
Τόσο ο Βίκτωρας Ρέστης, όσο και ο άλλοτε στενός του συνεργάτης Αναστάσιος Πάλλης με δυναμική παρουσία στον χώρο των media (Πρώτο Θέμα -τον εκπροσωπούσε ως πρώην μέτοχος ο Πάλλης, μετέχει στο Mega με ποσοστό περί το 2,5%, κατέχει ως ιδιοκτήτης του MTV τον παιδικό Nickelodeon και τον ραδιοφωνικό σταθμό Music FM, ενώ παλαιότερα ήταν μέτοχος -κατά 20% με μέλη της οικογένειάς του-στον ΔΟΛ, από τον οποίο αποχώρησε έπειτα από σύγκρουση με τον Στ. Ψυχάρη), κατηγορούνται ότι είχαν στήσει ένα πραγματικό δίκτυο παρακολουθήσεων και εγκληματικών ενεργειών από μπράβους της νύχτας αλλά και πρώην αστυνομικούς για να λύνουν δια της βίας τις οικονομικές διαφορές τους και να εκβιάζουν γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου.

restis protothema 1

Προφανώς και ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, ωστόσο στο εισαγγελικό πόρισμα που συντάχθηκε για την υπόθεση περιγράφονται «ανατριχιαστικές» μέθοδοι πρωτοφανούς σκληρότητας. 

Ήδη οι εισαγγελικές αρχές απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα τόσο για το Β. Ρέστη όσο και τον Αναστ. Πάλλη οι οποίοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με σωρεία κακουργημάτων.

Σύμφωνα με το πόρισμα που σχηματίστηκε από την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας που διενήργησαν τέσσερις εισαγγελείς, η συμμορία δρούσε στο «παρασκήνιο» της οικονομικών δοσοληψιών του Βίκτωρα Ρέστη.

Στο 30 σελίδων πόρισμα περιγράφονται σειρά εκβιασμών, απειλών, εκρήξεων, ξυλοδαρμών και άλλων βίαιων επιθέσεων. Ανάμεσα στα θύματα είναι επιχειρηματίες -κατά πληροφορίες του zougla.gr πλοιοκτήτης, έμπορος κοσμημάτων, ιδιοκτήτης μεγάλου ταξιδιωτικού γραφείου- αλλά κι ένας δικηγόρος ο οποίος φέρεται να ξυλοκοπήθηκε «ανηλεώς»,

Ενδεικτική της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία.

Σε βάρος του εφοπλιστή Β. Ρέστη, αλλά και του πρώην συνεργάτη του Αν. Πάλλη, απαγγέλθηκε κατηγορία για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ η ποινική δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση και στρέφεται και κατά μελών της ομάδας περιλαμβάνει επίσης κατηγορίες για:

-εκβίαση με όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου
-απόπειρα ανθρωποκτονίας επίσης με επιβαρυντικές περιστάσεις
-ληστεία που διαπράχθηκε από κοινού και κατ΄εξακολούθηση
-επικίνδυνη σωματική βλάβη με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου σκοπούμενη σωματική βλάβη  και απόπειρα σκοπούμενης σωματικής βλάβης
-παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία,
-έκρηξη με επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου
-υπόθαλψη εγκληματία
-παραβίαση τηλεφωνικού απορρήτου
-αθέμιτη παρακολούθηση
-παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

restis protothema 2

παλαιότερο ρεπορτάζ από το Πρώτο Θέμα

Στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται πως πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι Ρέστης-Πάλλης και μάλιστα είχαν εφοδιαστεί με συστήματα παρακολούθησης -τα αποκαλούμενα «βαλιτσάκια» – ώστε να ελέγχουν τις συνομιλίες των θυμάτων τους, αλλά και συνεργατών τους προκειμένου να γνωρίζουν την πορεία υλοποίησης των σχεδίων τους.

Ειδικότερα στο εισαγγελικό πόρισμα σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η συμπεριφορά τους εντάσσεται στο σχέδιο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας ηγετικό ρόλο είχαν οι Β. Ρ και A.Π. και η οποία δρούσε συστηματικά με υποδομή και με συστήματα παρακολούθησης όσο και με ανθρώπινο δυναμικό με σκοπό βλάβης των παρακολουθούμενων προσώπων, αφού γινόταν χρήση αυτών σε εκβιασμούς και σε σχεδιασμό επικίνδυνων επιθέσεων στους παθόντες».

Την ομάδα κρούσης που διέπραττε τα πάσης φύσεως εγκλήματα κατά το εισαγγελικό πόρισμα, είχαν συγκροτήσει πρώην αστυνομικοί και αλλοδαποί μπράβοι.

Η δικογραφία για την υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή, ο οποίος θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορουμένους.

Ο Βίκτωρας Ρέστης πάντως δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη…

Τον Ιούλιο του 2013 είχε προφυλακιστεί με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης, της απιστίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος για ποσό 5,8 εκατ. ευρώ το οποίο χορήγησε η FBB προς εταιρείες συμφερόντων του κ. Ρέστη. Αποφυλακίστηκε το Δεκέμβριο του 2013 έχοντας καταβάλλει 41 εκατ. ευρώ από το συνολικό πόσο που κατηγορείται ότι έλαβε ως δάνεια της τράπεζας FB Bank.

Ο Βίκτωρας Ρέστης ο οποίος επέμεινε για την αθωότητά του έστρεψε τα «πυρά» του στο άλλοτε δεξί του χέρι Αν. Πάλλη ο οποίος αρχικά ήταν καταζητούμενος αλλά εμφανίστηκε αυτοβούλως στις ανακριτικές αρχές. Προφυλακίστηκε αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος για την υπόθεση των επισφαλών δανείων FBBank, με χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ο Β. Ρέστης ισχυρίστηκε πως το δάνειο ύψους 5,8 εκατ. ευρώ δεν ελήφθη από τον ίδιο ούτε και κατέληξε ποτέ σε αυτόν. Υπέβαλε εξάλλου μήνυση σε βάρος του Αν. Πάλλη υποστηρίζοντας ότι πήρε το δάνειο εταιρεία συμφερόντων του, πείθοντας υπάλληλο της τράπεζας για κατά παρέκκλιση εκταμίευση του ποσού.

Ο Αν. Πάλλης έχει εμπλακεί και σε υπόθεση διακεκριμένης οπλοκατοχής, ενώ ο Β. Ρέστης κατηγορείται για εμπλοκή και στα «κόκκινα» δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Επιπλέον, ο εισαγγελέας Π. Παναγιωτόπουλος έχει προτείνει την παραπομπή του σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, τόσο του Βίκτωρα Ρέστη όσο και άλλων πέντε κατηγορουμένων για την υπόθεση «ξεπλύματος» μεγάλων χρηματικών ποσών μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων και δανείων, της αποκαλούμενης υπόθεσης Καρούζου.

Tags: Αναστάσιος Πάλλης, Βίκτωρας Ρέστης, εγκληματική οργάνωση, ENTERPRISES SHIPPING & TRADING SA,

Πηγές: zougla   και directnews

Ποιος είναι ο Βίκτωρας Ρέστης;

Ακολουθεί λεπτομερές ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην Δημοκρατία τον Ιούλιο του 2013 εδώ

Όταν τον Ιούλιο του 2004 ο Σταμάτης (Μάσιας) Ρέστης άφηνε την τελευταία του πνοή από καρδιακό επεισόδιο, σε ηλικία μόλις 64 ετών, η ζωή του μεγάλου γιου του, του Βίκτωρα, άλλαζε με κινηματογραφική ταχύτητα.

Δεν ήταν ούτε 36 ετών όταν βρέθηκε με μια τεράστια περιουσία υπό τον έλεγχο της μητέρας του, η οποία τον εμπιστευόταν πλήρως. Ο Βίκτωρ μεγάλωσε κάτω από τη βαριά σκιά του Σταμάτη, που είχε γεννηθεί στην Κοκκινιά και είχε μεγαλώσει ανάμεσα σε ορυκτέλαια και βενζίνες ώσπου «να πάει στα καράβια» για να καταλήξει στην αγκαλιά μιας όμορφης και εύπορης κοπέλας, εβραϊκής καταγωγής, της Μπέλα, για την οποία άλλαξε και το θρήσκευμά του (από ορθόδοξος Σταμάτης έγινε Εβραίος Μάσιας). Ο όμιλος Ρέστη, με δουλειές κυρίως στην (ακόμη «λευκή») Νότια Αφρική, εξαπλώνεται, αλλά ο Σταμάτης είναι «βαρύς» και «αθόρυβος». Η φωτογραφία του θα μπει στις εφημερίδες μόνο την επομένη του θανάτου του, στις 18 Ιουλίου του 2004. Λίγο καιρό πριν στο «Maritsa’s» στο Κολωνάκι ο επιστήθιος φίλος του Γιώργος Κατσιφάρας τον είχε σταματήσει από την αγορά της Ολυμπιακής. «Πού να το σέρνεις αυτό το πτώμα» του είχε πει και ο Μάσιας τον άκουσε, όπως τον άκουγε πολλές φορές, αφού ήταν και οι δύο «ΑΕΚτζήδες»!

Ο Βίκτωρ είναι στο αντίθετο άκρο! Πέφτει με τα μούτρα στο lifestyle και, όπως κάθε πλούσιος σε «δύσκολη» ηλικία, χωρίζει τη γυναίκα με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά!

Από το στρατηγείο της λεωφ. Ποσειδώνος, στο Ελληνικό, στον χώρο όπου βρίσκονται τα γραφεία της (λιβεριανής) εταιρίας του ομίλου ENTERPRISES SHIPPING & TRADING SA, επεκτείνεται συνεχώς σε εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις.

Επενδύει με την ίδια ευκολία σε βαπόρια και σε… «σούσι κέτερινγκ»! Αγοράζει με την ίδια ζέση πλοία ξηρού φορτίου και μετοχές στην Ιmako του Πέτρου Κωστόπουλου. Επί των ημερών του η Τράπεζα FBB, που έχει ιδρύσει ο πατέρας του, περνά στα δικά του χέρια, καθώς αποχωρούν μέτοχοι, που πληρώνονται αρκετά καλά για τις μετοχές που παραχωρούν. Ασχολείται και µε τα media, αφού θα μπει και στον ΔΟΛ, τοποθετώντας κάποια στιγμή στο Δ.Σ. την αδελφή του Καίτη, στο Mega, στο MTV, στο Nickelodeon και με 40% στο «Πρώτο Θέμα». Μπαίνει και με το 51% στην αλλαντοβιοµηχανία ΝΙΚΑΣ, ενώ έχει μπει στη Sea Star του Γ. Βαρδινογιάννη και, μέσω αυτής, στην ANEK και την Hellenic Sea Ways, που πρόσφατα πέρασε στο μάνατζμεντ του ομίλου Grimaldi. Κατέχει και µειοψηφικό µερίδιο µετοχών στην εταιρία του -επίσης ισραηλιτικής καταγωγής- επιχειρηµατία Σαµ Μπενρουµπή. Μπαίνει στη Folli-Follie και στην FG Europe και με τον Γ. Φειδάκη δημιουργούν την RF Energy (50% Ρέστης, 40% FG Europe και 10% Γ. Φειδάκης), για να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο Μαυροβούνιο ίδρυσε την τράπεζα First Financial Bank και με τον Φειδάκη δημιούργησαν την Globus Maritime, που η µετοχή της είναι διαπραγµατεύσιµη στο χρηµατιστήριο του Λονδίνου.

Ανακατεύτηκε και σε μια σκοτεινή υπόθεση, με εκτάσεις στο Κορωπί και στη Βάρη. Υπάρχει μάλιστα υπεύθυνη δήλωση, υπογεγραμμένη από πολιτικό μηχανικό, φερόμενο ως ανεψιό πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος «ομολογεί» ότι ο Βίκτωρ τού κατέβαλε κάπου 38.000.000 ευρώ επειδή «η χορτολιβαδική έκταση επρόκειτο να αποχαρακτηρισθεί, όπως ανέφεραν πληροφορίες από τον… θείο του»! Ο «ανεψιός», λίγες μέρες προτού υπογράψει τη δήλωση σε κάποιο ΚΕΠ, με τη συνοδεία σωματωδών κυρίων, είχε νοσηλευθεί σε νοσοκομείο του Ν. Φαλήρου με τραύματα που προκλήθηκαν από γερό ξυλοδαρμό!

Το όνομα του Βίκτωρα αναφέρθηκε εσχάτως και σε δημοσιεύματα μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων, που προκάλεσε μια αμερικανική ΜΚΟ, με αντικείμενο το εμπάργκο εις βάρος του Ιράν. Κατά τα δημοσιεύματα, «το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου προσπαθούσε, μέσω του Καμπή, να εξασφαλίσει για το ιρανικό καθεστώς τον έλεγχο της FBB, μιας «φαινομενικά αθώας» τράπεζας της οποίας ηγούνταν ένας «φαινομενικά αξιόπιστος» Ελληνας επιχειρηματίας, ώστε το καθεστώς να καταφέρει να προχωρήσει και να διευρύνει τις παράνομες τραπεζικές και ναυτιλιακές δραστηριότητές του, προσφέροντας τεράστιες επενδύσεις ως αντάλλαγμα. Με ανακοίνωση του ομίλου του ο Β. Ρέστης διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον εν λόγω επιχειρηματία.

Τα πανάκριβα Ι.Χ. και η δήλωση-σοκ

Η οικογένεια Ρέστη μένει στη Βούλα. Διαθέτει πολλά και πανάκριβα αυτοκίνητα, ελικόπτερο, ιδιωτικό αεροσκάφος, τη 42 µ. θαλαµηγό Blue Bell και ένα µικρότερο σκάφος.

«Ο ουρανός δεν είναι το όριο για µας» δηλώνει, αλλά μια άλλη του δήλωση «έγραψε» αρνητικά: Εκείνη µε την οποία απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για υψηλή φορολογία στα µεγάλα εισοδήµατα.

«Δεν µπορείς να λες στους πλοιοκτήτες που έχουν έναν βαθµό φορολογικής ασυλίας σε όλον τον κόσµο “θα σε φορολογήσω”. Βρες µε πρώτα» δήλωσε ο Βίκτωρ στο Bloomberg εκνευρίζοντας

τον εφοπλιστικό χώρο, που ήδη είχε δεχθεί χτυπήματα για την «απροθυμία» του να συμβάλει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Δύο φορές παντρεµένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, έχει αποκτήσει δύο αγόρια και µια κόρη από τον πρώτο του γάµο και µια κόρη τριών ετών από τον δεύτερο µε την πρώην δημοσιογράφο του Mega Κορίνα Συνοδινού, που τον τέλεσε στο Μαυροβούνιο στο ξενοδοχείο «Σαν Στεφάν». Εκεί, στο Μαυροβούνιο, που το αποκαλεί «Μονακό της Βαλκανικής», ο Βίκτωρ έχει αγοράσει το ομώνυμο με το ξενοδοχείο νησάκι.

Το δάνειο και τα ανακριβή «πόθεν έσχες»

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε προχθές, μετά την απολογία του στην ειδική ανακρίτρια για θέματα διαφθοράς, ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, ο οποίος φέρεται να είναι υπόλογος σε σειρά εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων. Τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης είχε συλληφθεί για το «δάνειο» των 5.800.000 ευρώ. Και μπορεί η χορήγηση του εν λόγω δανείου τον Ιούνιο του 2012 από την τράπεζα FBBank, -τη διοίκηση της οποίας ασκούσε ο εφοπλιστής- στην offshore AAM Holdings, το οποίο φέρεται να κατέληξε σε εταιρίες συμφερόντων του, να οδήγησε στη σύλληψη και στην προφυλάκισή του, ωστόσο ο Β.Ρέστης ελέγχεται και για άλλες υποθέσεις από τη Δικαιοσύνη. Μία ημέρα μετά τη σύλληψη του εφοπλιστή, ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης εισηγήθηκε προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή του σε δίκη για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες» των ετών 2008-2012. Οπως ανέφερε στην πρότασή του, ο εφοπλιστής είχε «ξεχάσει» να δηλώσει τη συμμετοχή του σε 251 εταιρίες, μεταξύ των οποίων και εξωχώριες στη Λιβερία και τις Νήσους Μάρσαλ! Το όνομά του έχει εμπλακεί και σε δικογραφίες, όπως το «Καρούζος gate» και το κύκλωμα πλειστηριασμών ακινήτων.