Μέρκελ – Ερντογάν βάζουν το ΝΑΤΟ στο παιχνίδι ενώ η Ρωσία κάνει πρόβα πολέμου

tourkia-syria_0

 

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου          /         euro2day.gr

Υιοθετήθηκαν βασικές θέσεις της Τουρκίας με γερμανική βούλα. Αναθεωρείται το Action Plan, ώστε η Αγκυρα να λάβει χρήματα άμεσα και χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις. Eρωτηματικά για τη διμερή συμφωνία. Πώς ένα tweet Τούρκου αξιωματούχου επιβεβαιώνει τους εκβιασμούς Ερντογάν.

Στις καλένδες φαίνεται ότι πετάχτηκε το λεγόμενο Action Plan μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και είχε ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να λάβει βοήθεια η Τουρκία μόνο όταν πραγματοποιήσει μια σειρά από δράσεις.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Αγγελα Μέρκελ, που πήρε πάνω της τη διαχείριση του προσφυγικού φέρεται να ενέδωσε σε όλες σχεδόν τις απαιτήσεις της γείτονας χώρας. Όπως το Euro2day.gr έγραψε εδώ και μήνες, η Τουρκία ήθελε και στρατιωτική εμπλοκή της ΕΕ στο προσφυγικό και ιδιαίτερα βοήθεια στα σχέδιά της στα σύνορα με Συρία.

Τελικά χθες Μέρκελ-Ερντογάν και Νταβούτογλου αποφάσισαν να καταθέσουν αίτημα την Τρίτη στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την εμπλοκή του στο προσφυγικό ώστε να αναχαιτιστεί η ροή των προσφύγων.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν η εμπλοκή θα σημαίνει την περιφρούρηση των τουρκικών παράλιων, εάν θα «αγγίζει» τα ελληνικά παράλια και εάν θα ενισχυθούν οι τουρκικές δυνάμεις στα συριακά σύνορα. Μένει επίσης να ξεκαθαρίσει ο ρόλος της Frontex που ήταν και η ευρωπαϊκή λύση που είχε προταθεί αρχικά από την Κομισιόν ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Το παιχνίδι πλέον λαμβάνει άλλη -σοβαρότερη- μορφή, καθώς η πρόταση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ δεν είναι πρόταση της ΕΕ – δεδομένου ότι η κ. Μέρκελ δεν ενημέρωσε τα κράτη μέλη εκ των προτέρων, αλλά μόνο τον Γάλλο πρόεδρο – και διαφαίνεται καθαρά μια γερμανοτουρκική πρωτοβουλία η οποία ακουμπά και τη χώρα μας.

Επιπλέον η Τουρκία, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, κατάφερε να αποσπάσει υπόσχεση ότι τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα τα λάβει σύντομα και χωρίς να έρχονται τμηματικά και υπό προϋποθέσεις, όπως εγγραφόταν στοAction Plan της Κομισιόν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αχ. Νταβούτογλου δήλωσε χθες μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ ότι η Τουρκία θα ενημερώσει την επόμενη εβδομάδα τις Βρυξέλλες για τα πρότζεκτ που σχεδιάζει αφού λάβει τα 3 δισ. ευρώ από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα έγγραφα – φωτιά που δημοσίευσε χθες το Euro2day.gr (και τα οποία αναπαράγει σήμερα ο τουρκικός τύπος), η Άγκυρα αν και συμφώνησε στο Action Plan τον Οκτώβριο, δύο μήνες μετά παρουσιάστηκε δυσαρεστημένη και το απέρριψε απειλώντας ότι θα γεμίσει την ΕΕ με πρόσφυγες και νεκρά παιδιά.

Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως φαίνεται τώρα, κατάφερε με την στάση του να μην υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα να φέρει την Ευρώπη ακριβώς εκεί που ήθελε. Κι ας προσπαθεί η Κομισιόν να διαρρέει ότι από εκείνη τη συνάντηση πολλά έγιναν. Όντως, έγιναν πολλά, αλλά υπέρ της Τουρκίας καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα. Η Τουρκία απειλεί. Και δεν το κρύβει. Αντιθέτως μάλιστα.

Σοκαριστικό είναι ένα tweet που έστειλε εκείνη την περίοδο ο διαπραγματευτής του Τούρκου προέδρου, Burhan Kuzu που έλεγε ξεκάθαρα και με τον πιο «πανηγυρικό» τρόπο: Επιτέλους η ΕΕ κατάλαβε την απειλή της Τουρκίας και άνοιξε το πουγκί! Τι είχαμε πει; Ανοίγουμε τα σύνορα και σας αμολάμε πάνω σας όλους τους Σύρους πρόσφυγες.

 

AB,nihayet Türkiye’nin restini anladı ve kesenin ağzını açtı.Ne demiştik?”Sınırı açar tüm Suriyeli mültecileri üzerinize salarız “.E…..

— Burhan Kuzu (@BurhanKuzu) December 1, 2015

 

Μετά την επεισοδιακή κρίσιμη συνάντηση των κκ Ερντογάν- Τουσκ και Γιούνκερ, η ΕΕ άρχισε να κάνει υποχωρήσεις, το ένα κράτος μέλος ξεκίνησε να κατηγορεί το άλλο, διεξήχθησαν παράλληλες και εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ώστε να μην ναυαγήσουν οι προσπάθειες, ενώ η Γερμανία πήρε από τα χέρια της Κομισιόν το φάκελο «Τουρκία», για να φθάσουμε στη χθεσινή τρίτη σε ένα μήνα άφιξη της κ. Μέρκελ στην Άγκυρα σε μια προσπάθεια να πειστεί η γείτονα χώρα να σταματήσει τις ροές!

Κι ενώ οι Τούρκοι πανηγυρίζουν, στην ΕΕ εντείνουν τις πιέσεις προς την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα υποστεί νέο κύκλο πιέσεων αύριο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κολεγίου Επιτρόπων, αλλά φαίνεται πως θα δεχθεί και τις ανάλογες πιέσεις για να έρθουν 7-8 χιλιάδες ξένοι συνοριοφύλακες ώστε να βοηθήσουν στα χερσαία σύνορα και δη με την ΠΓΔΜ. Εάν η Ελλάδα πει «όχι» ελοχεύει ο κίνδυνος οι συνοριοφύλακες να πάρουν θέσεις από την άλλη μεριά του τείχους.

Τετραγωνίζουμε τον κύκλο

Ένα άλλο σοβαρό δείγμα ότι η ΕΕ χάνει το διαπραγματευτικό παιχνίδι με την Τουρκία είναι το γεγονός ότι η τελευταία και πάλι απέρριψε τις ευρωπαϊκές αιτιάσεις να δεχθεί hot spots στα παράλια της, που θα έλυναν το πρόβλημα των ροών ως ένα μεγάλο βαθμό. Εάν αυτονόητο μέτρο δηλαδή.

Ακόμα και ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε χθες στην εκπομπή Ενικος του Star, ότι δεν γίνεται να υπάρχουν hot spots σε μη ευρωπαϊκή χώρα(!) Αυτή η τοποθέτηση – που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο με το ότι δεν εμπίπτει στης αποφάσεις της ΕΕ- φανερώνει ποιος έχει το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση.

Και αυτό γιατί η Ευρώπη είναι γνωστή για την τάση να αναθεωρεί αποφάσεις της όταν την συμφέρει και θέλει να πιέσει (βλέπε Ελλάδα). Η Τουρκία, όμως, είναι μια χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ και συνεπώς η Ευρώπη θα έπρεπε να ζητήσει αποδείξεις καλής θέλησης και να πιέσει ώστε να τοποθετήσει hot spots (κι ας ονομάζονταν διαφορετικά) στα τουρκικά παράλια, να έχει παρουσία εκεί, να διαχειρίζεται τους ελέγχους καθώς και να αποφασίσει πώς θα γίνονται οι περιπολίες μέσω του Frontex.

Παρά το γεγονός όμως ότι η Τουρκία είναι αυτή που κτυπά την πόρτα της ΕΕ – και υποτίθεται είναι η πλευρά που πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες – όχι μόνο έχει αυτή τη στιγμή το πάνω χέρι, αλλά επιβάλλει όρους, καταστρατηγεί το Action Plan, διαχωρίζει πλέον την ενταξιακή πορεία από το προσφυγικό και ζητά νέα ανοίγματα κεφαλαίων άμεσα, όπως και χρήματα χωρίς καν να φέρει έστω και ένα αποτέλεσμα.

Επίσης φαίνεται πως θα καταφέρει να έχει μεγαλύτερο λόγο για την συνδιαχείριση των κονδυλίων που θα λαμβάνει από την ΕΕ – κάτι που ζητούσε ο κ. Ερντογάν από τον Νοέμβριο.

Και μπορεί ο κ. Αβραμόπουλος να είπε χθες ότι τα χρήματα είναι για τους πρόσφυγες και όχι για την Τουρκία και επανέλαβε ότι το Ταμείο που θα στηθεί θα επιβλέπεται από την ΕΕ, οι καλά γνωρίζοντες έλεγαν εδώ και μήνες ότι όσον αφορά στην ανέγερση των προσφυγικών καταυλισμών, σχολείων κλπ, oι Βρυξέλλες εξέφραζαν φόβους ότι τα κονδύλια θα πάνε με απ’ ευθείας ανάθεση στις κατασκευαστικές εταιρίες, φωτογραφίζοντας μάλιστα και αυτές που είναι συμφερόντων της οικογένειας Ερντογάν.

Και ενώ ο τούρκος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταβαίνει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις – καθώς οι τούρκοι επιμένουν ότι θέλουν να έχουν παρουσία στα ελληνικά hot spots για να αποφασίζουν ποιοι πρόσφυγες θα επιστρέφουν στην γείτονα χώρα-, κρίσιμα είναι δυο στοιχεία:

  1. Η δήλωση χθες του κ. Μουζάλα στο Star ότι εάν εμπλακεί το ΝΑΤΟ στη φύλαξη των ελληνικών θαλασσίων συνόρων δεν είναι καλή εξέλιξη.
  2. Στο αέναο ερώτημα γιατί δεν επιβάλλεται το στήσιμο hot spots στα παράλια της Τουρκίας ώστε να κοπεί το πρόβλημα από τη ρίζα του ως το πρώτο μέτρο καλής θέλησης που πρέπει να επιδείξει η Τουρκία εάν θέλει να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εάν θέλει να λαμβάνει χρήματα από την ΕΕ και εάν θέλει την άρση της βίζας.

Η φράση της κ. Μέρκελ ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί στο προσφυγικό, μόνο ως πίεση δεν μπορεί να μεταφραστεί. Καλές οι δηλώσεις όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας…

πηγή

 

Tags: Burhan Kuzu, @BurhanKuzu

 

Πρόβα πολέμου από τη Ρωσία: Μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων στις νότιες περιοχές με στόχευση την Τουρκία (vid)

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΥΨΙΣΤΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΝΟΤΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με πρόβα πολέμου μοιάζουν οι μεγάλες ασκήσεις που ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις νότιες περιοχές μετά και την διαταγή υψίστης επιχειρησιακής ετοιμότητας που έθεσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τη Νότια Στρατιωτική Διοίκηση, τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις και της Μοίρες των Στρατηγικών Μεταφορών. Ο στόχος δεν είναι άλλος παρά η Τουρκία. Τον προσδιόρισε άλλωστε με απόλυτη σαφήνεια ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού δείχνοντας “νοτιοδυτικά”.

Περισσότεροι από 8.500 στρατιώτες, περίπου 50 πολεμικά πλοία και 200 μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη θα λάβουν μέρος στις αεροναυτικές ασκήσεις που είναι ήδη σε εξέλιξη με 900 μονάδες συνολικά των Ένοπλων Δυνάμεων να εμπλέκονται σε αυτές.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις σχετικά με την ανίχνευση εχθρικών αεροσκαφών και την κατάρριψη τους. “Οκτώ διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών θα δοκιμάσει να εξουδετερώσει η ρωσική αεράμυνα”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αυτό δείχνει πώς η Ρωσία δεν ετοιμάζεται μόνο να αντιμετωπίσει τα τουρκικά αεροσκάφη αλλά και τις αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή της Συμμαχίας μετά από μία στρατιωτική σύγκρουση Μόσχας και Άγκυρας.

Παρά το γεγονός ωστόσο πώς το ΝΑΤΟ έχει στηρίξει την Τουρκία σε επίπεδο δηλώσεων θεωρείται δύσκολο να εμπλακεί σε μία στρατιωτική σύρραξη στην περιοχή που ελέγχει απόλυτα η Ρωσία και βεβαίως οι δυνάμεις τους δεν έχουν σύγκριση.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι εχθρικά αεροσκάφη, μαχητικά και βομβαρδιστικά να επιχειρήσουν πετώντας σε χαμηλό ύψος να διεισδύσουν στη ρωσική επικράτεια για να επιχειρήσουν πλήγματα. Εκεί τα ρωσικά αντιαεροπορικά είναι έτοιμα να καταρρίψουν κάθε ίχνος ημέρα και νύχτα, αφού τα ραντάρ των S-300 και πολύ περισσότερο των S-400 είναι πολύ… ευαίσθητα και εγκλωβίζουν στόχους σε ύψος μόλις μερικών μέτρων.

Το μήνυμα το έχουν πάρει άλλωστε στην Τουρκία με την ανάπτυξη των S-400 στη Συρία. Από την ημέρα που τέθηκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα οι αεροπορικοί τσαμπουκάδες σταμάτησαν, όπως και η προσέγγιση των συνόρων με τη Συρία.

Αφού λοιπόν γίνουν τα γυμνάσια για την αποτροπή μίας επίθεσης οι Ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζουν τα σχέδια για κατά μέτωπο επίθεση από θάλασσα, αέρα αλλά και στεριά με τη μεταφορά ειδικών δυνάμεων. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας οι αερομεταφερόμενες μονάδες έχουν ξεκινήσει ήδη να αναδιατάσσονται στις νότιες περιοχές με αντικείμενο την προσομοίωση επιθέσεων σε εχθρικό πλέον έδαφος.

Οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας με τη συμμετοχή ξεχωριστών αεροπορικών στρατευμάτων και αεροπορικών στρατηγικών μεταφορών έχουν ήδη αρχίσει να ασκούνται στην εξαπόλυση επίθεσης σε εχθρικό έδαφος”, ανέφερε ανώτατη στρατιωτική πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Για τη μεταφορά δυνάμεων στις νότιες περιοχές της Ρωσίας χρησιμοποιούνται τα τεράστια μεταγωγικά αεροσκάφη IL-76 και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πρέπει σε εντός 24 ωρών να έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Είναι τα αεροσκάφη που θα χρησιμοποιούν και σε περίπτωση πολέμου για την μεταφορά δυνάμεων.

Την ίδια ώρα δεκάδες πλοία του ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα έχουν λάβει θέσεις μάχης γυρίζοντας τα σκοπευτικά τους προς την Τουρκία. Τα πλήγμα που μπορούν να καταφέρουν δεν χωρούν αμφισβήτηση. Το παράδειγμα όπου από την Κασπία Θάλλασα χτύπησαν στόχους στη Συρία με πυραύλους cruise είναι αρκετά νωπό. 

Θα αξιολογηθεί η ετοιμότητα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών” δήλωσε ο Σεργκέι Σοιγκού λίγες ώρες αφού είχε δείξει πώς στόχος των ασκήσεων αυτών είναι η προετοιμασία για έναν πόλεμο με την Τουρκία. Πρόκειται δηλαδή για πρόβα-τζενεράλε μίας επίθεσης κατά της Τουρκίας που νομίζει πώς μπορεί να παίζει με τη ρωσική Αρκούδα. 

Πηγή

 

 

Tags: NATO, Ρωσία, Τουρκία, Συρία, Πούτιν, πρόβα πολέμου