Το ξεπούλημα του Ελληνικού εγκλώβισε το «Κουτί της Πανδώρας» στους … «κύκλους»!

 

Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ από το «Κουτί της Πανδώρας» σχετικά με το ξεπούλημα (μμμ… συγνώμη «παραχώρηση») του Ελληνικού.

 

Κύκλοι του Μαξίμου κάνουν λόγο για κέρδη για τους πολίτες της Αττικής και το Δημόσιο, αναφερόμενοι στη σύμβαση του Ελληνικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το συνολικό όφελος του δημοσίου από τη παραχώρηση ανέρχεται πλέον στα 915 εκατ. (τίμημα) + 1,5 δισ. (δημόσια έργα) = 2,415 δισ. ευρώ».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η επένδυση για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε ό,τι αφορά το οικονομικό αντικείμενο και το όφελος του δημοσίου έχει δυο σκέλη: Το ένα αφορά το τίμημα παραχώρησης και το δεύτερο αφορά τη δέσμευση για επενδύσεις και ιδιαίτερα άμεσες επενδύσεις για δημιουργία δημόσιων υποδομών κοινωφελή χαρακτήρα.

elliniko_dourou

Οι κύκλοι του Μαξίμου τονίζουν πως η διαφορά είναι ότι το μεν τίμημα, με βάση τα μνημόνια από τα οποία δεσμεύεται η χώρα, πηγαίνει απευθείας στο χρέος, ενώ οι επενδύσεις για δημόσιες υποδομές έχουν άμεση ανταποδοτικότητα και δημόσιο όφελος.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «το σημαντικότερο είναι ότι το έργο θα ξεκινήσει από το Μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής» και σημειώνουν ότι «η προηγούμενη μορφή της σύμβασης άφηνε απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν πρώτα τα έργα δόμησης και όταν αυτά απέδιδαν να κατασκευάζονταν μέρος του πάρκου».

Οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι με τη δέσμευση για 1 δισ. δημόσια έργα άμεσα, εξασφαλίζεται ότι στη πρώτη πενταετία οι πολίτες της Αττικής θα μπορούν να απολαμβάνουν το Πάρκο του Ελληνικού. Επίσης με τις παραπάνω αλλαγές, το τίμημα της συνολικής επένδυσης αυξάνεται από τα 5,4 δισ. περίπου στα 7 δισ. ευρώ.

elliniko_tsipras

«Σημαντική Αύξηση του Πάρκου και του Πρασίνου έναντι της οικοδομήσιμης γης»

Οι ίδιοι κύκλοι παρατηρούν ότι με την επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης ανατρέπεται πλήρως ο συσχετισμός Πρασίνου και οικοδομήσιμης γης στο Ελληνικό. Όπως αναφέρουν, η οικοδομήσιμη γη μειώνεται από τα 3.600.000 τ.μ. στα 2.700.000 τ.μ. , ενώ οι συνολικοί χώροι Πρασίνου ανέρχονται στα 2.900.000 τ.μ.

elliniko_tsipras2

Κατά τις ίδιες πηγές, από τα 2.900.000 τ.μ. πρασίνου, που προσεγγίζει σε ποσοστό το 50% της συνολικής επιφάνειας παραχώρησης, τα 2.000.000 τ.μ. θα είναι ενιαίο και ανεμπόδιστης πρόσβασης Πάρκο, επιπλέον 300.000 τ.μ. εφαπτόμενα στο ενιαίο Πάρκο, χώρος που είτε θα επεκταθεί το Πάρκο είτε θα μεταφερθούν δημόσιες χρήσεις κτηρίων από το υπόλοιπο λεκανοπέδιο με σκοπό να δημιουργηθούν αντίστοιχου εμβαδού πνεύμονες πρασίνου σε κατοικημένες περιοχές του κέντρου

Οι κύκλοι του Μαξίμου στέκονται σε ορισμένα σημεία της συμφωνίας.

Οικονομικά Στοιχεία

Όπως επισημαίνουν οι κύκλοι του Μαξίμου, «αυξήθηκε σημαντικά το ύψος της συνολικής επένδυσης μάσα από την αύξηση των έργων δημόσιου κοινωφελούς χαρακτήρα τουλάχιστον κατά 1,5 δισ. ευρώ». Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι ο Επενδυτής αποδέχθηκε να αναλάβει το κόστος ενός σημαντικού αριθμού έργων πέρα των προβλεπόμενων στην αρχική σύμβαση, που ανεβάζουν το ύψος της συνολικής επένδυσης στα 7 δισ. ευρώ.

 

Tags: Βαξεβάνης, κύκλοι Μαξίμου, «Κουτί της Πανδώρας», Ελληνικό, ξεπούλημα, Lamda

πηγή

 

 

 

 

Advertisements