Γιάννης Ραχωβίτσας

«Η  Αστυνοµία είναι αγάπη, η Ασφάλεια έρωτας και τα ναρκωτικά… καψούρα. Αυτό ακολουθώ πάλι στην DEA. Θα µπορούσα να δουλέψω µε τριπλάσιο µισθό κάπου αλλού, αλλά προτίµησα την έρευνα για τα καρτέλ, µέσα από την αµερικανική πρεσβεία. Στην Αστυνοµία όλα κάνουν τον κύκλο τους κι εγώ πλέον προχωράω στο επόµενο βήµα…».

Οι λέξεις αυτές συνοψίζουν τη σταδιοδροµία, το παρελθόν και το µέλλον του 56χρονου πρώην υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Ο Γιάννης Ραχωβίτσας που αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2011 από την ΕΛ.ΑΣ., έχει συνδέσει την καριέρα του µε δεκάδες επιτυχίες, αλλά και µε αµφιλεγόµενες αστυνοµικές πρακτικές. Ο αξιωµατικός που όλοι φώναζαν «Βλάχο» για την καταγωγή και το παχύ µουστάκι του είναι ίσως ο µοναδικός αξιωµατικός στην Ελληνική Αστυνοµία που είχε συμμετάσχει σε επτά επιχειρήσεις οι οποίες οδήγησαν σε ανταλλαγές πυροβολισµών µε κακοποιούς, πρωτοστάτησε σε περισσότερες από 100 εφόδους σύλληψης κακοποιών και ταυτόχρονα έχει κατηγορηθεί περίπου 60 φορές µε υπόνοιες για διαφθορά – χωρίς ωστόσο να έχει κάποια καταδικαστική απόφαση εις βάρος του.

Ο «βλάχος» δεν είναι µόνο διάσηµος για την περιβόητη γκλίτσα που είχε κρεµασµένη σε περίοπτη θέση στο γραφείο του, αλλά και για άλλα υπηρεσιακά τρόπαια: Ο Ραχωβίτσας εξάρθρωσε τουλάχιστον τρία καρτέλ κοκαΐνης από την Κολοµβία, συνέλαβε τον Κώστα Πάσσαρη στη Ρουµανία, οργάνωσε την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Ζωνιανά και ήταν ο δηµιουργός της επιτυχηµένης οµάδας ∆ΙΑΣ. Από την άλλη πλευρά, όµως, ήταν ο αστυνοµικός για τον οποίο πολλοί συνάδελφοί του υποστήριζαν ότι «χρησιµοποιούσε παράτυπες µεθόδους για να επιτύχει τους στόχους του», «προχωρούσε σε παρασκηνιακές κινήσεις» και «δεν δίσταζε µπροστά σε τίποτα».

«Κανείς δεν ξέρει ότι η οµάδα ∆ΙΑΣ “δηµιουργήθηκε” στη Λίµα του Περού! Είχα πάει εκεί για µια υπόθεση ναρκωτικών και η τοπική αστυνοµία µού είχε δώσει συνοδούς ασφαλείας, επειδή γίνονταν σωρηδόν απαγωγές. Παρατήρησα, λοιπόν, πόσο ευέλικτοι ήταν δύο µοτοσικλετιστές µε µηχανές Εnduro που µε ακολουθούσαν. Οι υπόλοιποι κολλούσαν στην κίνηση της πόλης. Οταν βρέθηκα στη Σύρο ως αστυνοµικός διευθυντής Κυκλάδων, άρχιζα να κάνω ένα µεγάλο σχέδιο όλης της Αθήνας την οποία “σάρωνα” µε 2.137 εποχούµενους αστυνοµικούς. Εκεί, στην Ερµούπολη, έγινε ο σχεδιασµός της ∆ίκυκλης Αστυνόµευσης. Οταν, λοιπόν, λίγους µήνες αργότερα µε κάλεσε ο τότε υπουργός ∆ηµόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο γραφείο του για να συζητήσουµε για την έξαρση της εγκληµατικότητας, του είπα για το σχέδιό µου µε τους µοτοσικλετιστές. Του έδειξα ένα παράδειγµα για µια ληστεία που υποτίθεται ότι θα γινόταν στη Γλυφάδα: Πάνω σε ένα χαρτί σηµείωσα πώς και από ποιους δρόµους θα έσπευδε επιτόπου η ∆ΙΑΣ. Από τις επιχειρήσεις µου για τα ναρκωτικά ξέρω όλους τους δρόµους της Αθήνας απέξω κι ανακατωτά, στο µυαλό µου έχω πια εµφυτευµένο ένα GPS. Είπα, λοιπόν, στον υπουργό ότι “αν δεν τους πιάνουµε επ’ αυτοφώρω, το σίγουρο είναι ότι θα τους τροµάζουµε”. Ο Χρυσοχοΐδης το σκέφτηκε για λίγο και µου ζήτησε να προχωρήσω. Ετσι δηµιουργήθηκε η οµάδα ∆ΙΑΣ» αφηγήθηκε πριν από µερικές εβδοµάδες ο Γιάννης Ραχωβίτσας σε συνεργάτες του.

 

Καταδιώκοντας τον «Ελληνα Εσκοµπάρ»

Ο Γιάννης Ραχωβίτσας γεννήθηκε το 1955 στο Φανάρι Καρδίτσας και το 1973 κατατάχθηκε στην Ελληνική Χωροφυλακή. Υπηρέτησε τέσσερα χρόνια στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια µετατέθηκε στην Υποδιεύθυνση ∆ίωξης Ναρκωτικών στην Αθήνα όπου παρέµεινε για 20 ολόκληρα χρόνια, από το 1986 έως το 2006. Ο Γιάννης Ραχωβίτσας µαζί µε τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργο Αγγελάκο θεωρούνται οι µεγάλοι διώκτες των εµπόρων ηρωίνης και κοκαΐνης.

«Όταν µιλάµε για δίωξη ναρκωτικών στη δεκαετία του ’90, αναφερόµαστε σε άγριες καταστάσεις. Πολλές φορές κάναµε νυχτερινές επιχειρήσεις στον Εβρο και από τις δύο πλευρές των συνόρων για να πιάσουµε τούρκους ναρκοεµπόρους. Σε πολλές από αυτές, εκεί στα σκοτεινά και στα τύφλά, έπεφταν πυροβολισµοί. Έπρεπε να ήσουν από µια µεριά για να καταλάβεις το ρίσκο και την αγωνία µας. Σε κάποιες από αυτές τις ενέργειες είχαν σκοτωθεί µερικοί έµποροι…» είχε αφηγηθεί ο Γιάννης Ραχωβίτσας σε έναν υποστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. Πολλοί τότε του είχαν αποδώσει ότι σε µια από αυτές τις επιχειρήσεις είχε πυροβολήσει και σκοτώσει, χωρίς αιτία, έναν τούρκο έµπορο ναρκωτικών. «Αυτά είναι αστειότητες. Πολλοί αστυνομικοί βραβεύτηκαν για αυτή την αστυνομική επιχείρηση» αντέτεινε συνέχεια ο «βλάχος».

Για την εξάρθρωση των καρτέλ κοκαΐνης, µε πρώτο αυτό του πλοίου «China Breeze», τον Μάιο του 1999, το οποίο µετέφερε δεκάδες τόνους κοκαΐνης από τη Νότια Αµερική, ο Ραχωβίτσας στρατολογούσε πληροφοριοδότες, έµπαινε µέσα στα κυκλώµατα των ναρκοεµπόρων, έβαζε ποµπούς για να ελέγχει το στίγµα των πλοίων µέσω δορυφόρου και συµµετείχε στις επιχειρήσεις κατάληψης των πλοίων µεσοπέλαγα. Για αυτόν τον λόγο είχε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 την υποστήριξη πολλών στελεχών της πρεσβείας των ΗΠΑ οι οποίοι είχαν συνεργαστεί µαζί του µέσω της DEA (Drug Enforcement Administration, η ∆ίωξη Ναρκωτικών των ΗΠΑ).

Μία από τις πιο σηµαντικές επιτυχίες του ήταν η εξάρθρωση το καλοκαίρι του 2004 του τεράστιου κυκλώµατος διακίνησης δεκάδων τόνων κοκαΐνης, µε πρωταγωνιστή τον επιχειρηµατία και πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ «Ποσειδών Νέοι Πόροι», Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, ο οποίος ονοµάστηκε ο «Ελληνας Εσκοµπάρ». «Κανείς δεν ξέρει πώς φτάσαµε στον Αγγελόπουλο» είχε πει προ δύο ετών σε αξιωµατικό του Τµήµατος ∆ιαρρηκτών. «Τότε είχε συλληφθεί στη Χαλκίδα ως οργανωτής διεθνούς δικτύου διακίνησης ναρκωτικών ένας ισπανός στρατιωτικός που ήταν φίλος και συνάδελφος του περιβόητου συνταγµατάρχη Τεχέρο ο οποίος είχε ορµήξει το 1981 µε τα όπλα στα χέρια στην ισπανική Βουλή. Ο φίλος του Τεχέρο οδηγήθηκε στη φυλακή για τα ναρκωτικά και είχε ανακύψει το ζήτηµα τι θα απογίνει η οικοσκευή του. Μας είπε, λοιπόν, ότι θα περάσει να πάρει τα πράγµατά του ένας έλληνας γνωστός του. Αυτός ήταν ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος του οποίου, αµέσως µόλις έφυγε από το γραφείο, έγινα η σκιά» σχολιάζει ο Ραχωβίτσας. Ο πρώην υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. είχε εντυπωσιαστεί από τον τρόπο µε τον οποίο ξόδευε χρήµατα ο Αγγελόπουλος. Οπως έλεγαν κι άλλοι αστυνοµικοί, «πήγαινε στα µπουζούκια και για να δώσει ένα φιλοδώρηµα στον παρκαδόρο, άνοιγε το πορτµπαγκάζ, όπου είχε σακούλες µε λεφτά, άρπαζε χαρτονοµίσµατα στα τυφλά µε τη χούφτα του και τα έδινε στον άφωνο άνθρωπο…».

Οπως έχει εκµυστηρευθεί σε συγγενείς και φίλους του ο Ραχωβίτσας, «η εξάρθρωση πολλών καρτέλ κοκαΐνης όπου τα χρήµατα που παίζονται και χάνονται είναι εκατοντάδες εκατοµµύρια ευρώ, δεν είναι µια τυχαία ενέργεια. Έχει τροµερό ρίσκο ακόµη και µετά την εξάρθρωση των κυκλωµάτων. Ενας γνωστός µεγαλέµπορος κοκαΐνης προσπάθησε να µε σκοτώσει τρεις φορές µε πληρωµένους δολοφόνους. Την πρώτη µε έναν Κολοµβιανό, την άλλη µε έναν Τσετσένο και την τρίτη φορά µε έναν έλληνα νονό».

πηγή

Advertisements