Το μεγάλο φιάσκο

 

Σε τεράστιο φιάσκο και με απρόβλεπτες συνέπειες, εξελίσσεται η περιβόητη «πάταξη της διαπλοκής» που θα επιχειρούσε η κυβέρνηση Τσίπρα με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

 Του Α. Σιδέρη

Μετά την πολιτική στροφή 180 μοιρών του Αλέξη Τσίπρα, που από την καταγγελία των προηγούμενων μνημονίων πέρασε όχι μόνο στην αναγνώρισή τους,  αλλά και στην υπογραφή ενός ακόμα,  και μετά τους ατυχείς χειρισμούς που γύρισαν τη χώρα πίσω, ματαιώνοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι χρειαζόταν επειγόντως να προσφέρει θέαμα, αφού δεν καταφέρνει να παράγει άρτο. Για αυτό όμως, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου –  χρειαζόταν να ελέγξουν την ιδιωτική τηλεόραση, αφού τα τέσσερα κρατικά, λόγω της μικρής τηλεθέασης, δεν ήταν αρκετά για την απήχηση που επιθυμούν να έχουν.

Όχι ότι έως τώρα δεν υπήρχαν προσεγγίσεις με αρκετούς καναλάρχες. Η σχέση με τον Γιώργο Κουρή που ελέγχει το Kontra είναι γνωστή, εξίσου στενή φαίνεται να είναι και η επαφή με τον Βρυώνη του Έψιλον.  Ο Δημήτρης Κοντομηνάς (υπόδικος ιδιοκτήτης του Alpha) μέχρι πρότινος στήριζε κι αυτός την κυβέρνηση, ενώ από το κανάλι του Mega το Μέγαρο Μαξίμου και συνεργάτες του πρωθυπουργού είχαν από καιρού αποκαταστήσει μία σχέση συνεργασίας με τον Φώτη Μπόμπολα .  Στο Mega αυτό ήταν κοινό μυστικό εδώ και πολύ καιρό, ενώ το έχει πει πλέον δημόσια και ο πρώην διευθυντής του πάλαι ποτέ μεγάλου καναλιού, Χρήστος Παναγιωτόπουλος.  Κοινό μυστικό είναι και η στροφή της εφημερίδας «Έθνος» που στηρίζει φανερά την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου,  ενώ εδώ και καιρό στη διεύθυνση της έχει τοποθετηθεί  δημοσιογράφος που επιθυμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ (προέρχεται από το δικό του χώρο και διατηρεί στενή σχέση με ηγετικά στελέχη του).

tsipras-karnavalos
Ο Φώτης Μπόμπολας δηλαδή, υπήρξε εξαιρετικά συνεργάσιμος, σε αντίθεση με τον Σταύρο Ψυχάρη, που επιθυμούσε να καθοδηγήσει αυτός το δίδυμο του Μαξίμου και όχι να δεχθεί τις δικές του υποδείξεις για αντικατάσταση της διεύθυνσης των εντύπων του συγκροτήματος με πρόσωπα  φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση- κάτι που στάθηκε και η αφορμή για να χαλάσει η σχέση που είχε αρχίσει να χτίζεται.

Όσο για το Star της οικογένειας Βαρδινογιάννη, μόνο εχθρικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν  εδώ και δύο τρία χρόνια.

Ο τηλεοπτικός σταθμός που ήταν εξαρχής απέναντι στην κυβέρνηση και της ασκεί έντονη κριτική από την πρώτη στιγμή είναι ο Σκάι του Γιάννη Αλαφούζου, για τον οποίο οι πληροφορίες λένε ότι αρνήθηκε εξαρχής να συνδιαλεχθεί , βάζοντας πάγο στους μεσολαβητές που προσπάθησαν να τους φέρουν πιο κοντά.

Ποιο ήταν το σχέδιο 

Το ιδανικό για την κυβέρνηση θα ήταν -σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της- να φύγουν δύο τρία  εχθρικά κανάλια και να πάρουν άδεια δύο φίλα προσκείμενοι επιχειρηματίες που θα έστηναν φιλοκυβερνητικούς σταθμούς. Τα κανάλια που δεν συμπαθούσε το Μαξίμου ήταν:

α) το Mega για το οποίο δεν χρειαζόταν να κάνει και πολλά, αφού το κανάλι βούλιαξε με ευθύνη των ιδιοκτητών του. Ο πρώην διευθυντής του σταθμού, Χρ. Παναγιωτόπουλος,  κατήγγειλε πρόσφατα ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο κλείσιμο τον είχε ο Φώτης Μπόμπολας,  ο οποίος ήταν σε αγαστή συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου -υπενθυμίζοντας το δάνειο των 80 εκατομμυρίων ευρώ που πήρε την περασμένη άνοιξη, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Πλην της σχέσης με τον Μπόμπολα όμως,  υπήρχαν και κάποιοι λίγοι δημοσιογράφοι που είχαν αναπτύξει στενή επαφή  με ενοίκους του Μαξίμου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεργάτης του πρωθυπουργού είχε απαιτήσει το κυβερνητικό ρεπορτάζ  του Μέγκα να το κάνει φιλικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιογράφος και φαίνεται ότι εισακούσθη.

β) ο Σκάι, για τους γνωστούς λόγους. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη άλλωστε πολλές φορές ακόμα και δημόσια αλλά κυρίως σε ανεπίσημες συζητήσεις εξέφραζαν κάθε τόσο την επιθυμία τους να κλείσει ο σταθμός  (παρόλα αυτά παρέλαυναν δεκάδες βουλευτές και στελέχη καθημερινά  από τα πάνελ του)  αλλά και να «κυνηγηθεί» η ιδιοκτησία.

γ) και το τρίτο κανάλι ήταν ο ANT1, ο οποίος όμως έριξε πάρα πολύ τους τόνους μετά τις εκλογές και υπήρχαν δίαυλοι εδώ και αρκετούς μήνες.

Οι δύο καινούργιοι, που το Μαξίμου επιθυμούσε εξαρχής να είναι οι δύο νέοι φιλικοί καναλάρχες, είναι οι Καλογρίτσας και Μαρινάκης.  Ο κ. Καλογρίτσας με πολλαπλές διασυνδέσεις στην κυβέρνηση και μεταξύ άλλων κουμπάρος του Χρ. Σπίρτζη που επί των ημερών του στο υπουργείο Υποδομών οι εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα σαρώνουν τα έργα. Για την ακρίβεια,  οι δουλειές με το δημόσιο πάνε πολύ καλά από τότε που έγινε αρμόδιος υπουργός ο κουμπάρος του. Το  μυστήριο φαίνεται να το έχει τελέσει ο γιος του, αλλά η σχέση είναι οικογενειακή.

Ο άλλος «νέος φιλικός καναλάρχης» στα σκαριά  είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης ο οποίος έχει μια ιδιαίτερη επαφή με το Νίκο Παππά. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει επισκεφτεί δύο φορές το μέγαρο Μαξίμου όπου έμεινε για πολλή ώρα.

Τη δουλειά τους τη χάλασε ο Κώστας Κιμπουρόπουλος του Σκάι (εκπροσώπησε τον Γ. Αλαφούζο στην δημοπρασία)  που είχε αντιληφθεί από την αρχή ότι τους οδηγούσαν σε μια ηλεκτρονική παρτίδα πόκερ -με αρκετές κινήσεις να έχουν επεξεργαστεί από πριν.  Κάτι όμως που τυχαίνει να γνωρίζει καλό πόκερ, κάτι η μακρά θητεία του στην αριστερά και η καλή γνώση του για το πώς σκέφτεται και λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση και κάτι η τύχη που του χαμογέλασε κι αυτή, κατάφερε να τους βγάλει νοκ άουτ στον πρώτο γύρο, κερδίζοντας την πρώτη και φθηνότερη άδεια.  Το Μαξίμου προσπάθησε να μην το δείξει, αλλά ο εκνευρισμός ήταν και εξακολουθεί να είναι μεγάλος για την εξέλιξη αυτή,  αφού έδιναν πολύ λίγες πιθανότητες να κερδίσει ο Σκάι.

Πέρα από τα όποια προβλήματα εγκυρότητας, νομιμότητας και ηθικής όμως που είχαν εντοπιστεί ως τότε στην  διαδικασία, προστέθηκε άλλο ένα.  Οι δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη για το ρόλο που έπαιξε, αμέσως μετά τη λήξη του διαγωνισμού, που έκαναν πολλούς να μιλάνε για λαγό.

Το πρώτο στάδιο λοιπόν έληξε με ήττα της κυβέρνησης που δεν κατάφερε να εμποδίσει το «εχθρικό» Σκάι να πάρει άδεια αλλά άφησε εκτός δύο φιλικά μέχρι τότε κανάλια, Alpha και  Star.  Έβαλε όμως την επικοινωνιακή ομάδα της να λέει ότι πήρε λεφτά  από τους «ολιγάρχες» και θα τα δώσει στις ευπαθείς ομάδες. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τα πάρει όλα αυτά τα λεφτά, κάτι που δεν είναι διόλου σίγουρο όπως καλά γνωρίζει. Και βέβαια πρέπει να τα πάρει από την τσέπη τους και να μην είναι «μαύρα»,  γιατί όπως φαίνεται ο ένας σκοπεύει να τα πάρει από έργα στο δημόσιο,  ενώ υπάρχει όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια,  σοβαρό ζήτημα σχετικά με τον έλεγχο του Πόθεν Εσχες τους

Το μεγάλο φιάσκο

Το δεύτερο στάδιο που ακολούθησε τη λήξη του διαγωνισμού, ο έλεγχος δηλαδή των περιουσιακών στοιχείων των «υπερθεματιστών», εξελίχθηκε σε ακόμα μεγαλύτερο φιάσκο.  Οι αποκαλύψεις που δημοσιοποιήθηκαν, κατέδειξαν ότι κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν έγινε τελικά στα Πόθεν Έσχες τους,  τα οποία παρουσιάζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Τα πράγματα εδώ είναι ιδιαίτερα σοβαρά,  καθώς ενδέχεται να προκύψουν και ποινικές και πολιτικές ευθύνες όσων έβαλαν την υπογραφή τους, διαβεβαιώνοντας ότι οι επιχειρηματίες είναι όλοι εντάξει.

Αναμένεται τώρα να αποφανθεί και η δικαιοσύνη ενώ οι αποκαλύψεις δεν φαίνεται να τελειώνουν εδώ. Τι κατάφεραν;  αντί να πατάξουν διαπλοκή και να τελειώσουν την εποχή των κουμπάρων, όχι μόνο τη διαιωνίζουν  αλλά την νομιμοποιούν και την ξεπλένουν. Και όλα αυτά στο όνομα της πάταξής της.

 

πηγή

 

TAGS: Kontra, Κουρής, Alpha, MEGA, ANT1, Εθνος, Μπόμπολας, Ψυχάρης, Βαρδινογιάννης, STAR, Αλαφούζος, ΣΚΑΙ, Σπίρτσης, Καλογρίτσας, Μαρινάκης,