Η χρεοκοπία – χρεοκοπία και το βόλεμα – βόλεμα

 

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Ενδεχομένως στη διεθνή βιβλιογραφία να μην υπάρχει προηγούμενο. Λίγες ώρες προτού ένα κράτος χρεοκοπήσει επίσημα επιλέγοντας να μην πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, πραγματοποιούνται διορισμοί. Και όχι οποιοιδήποτε διορισμοί, καθώς η τοποθέτηση του Γιάννη Μπενίση στη θέση του νέου διευθύνοντα συμβούλου της ΕΥΔΑΠ γεννά ερωτήματα που δεν σχετίζονται μόνο με το εάν υπήρξε σεβασμός στην αξιοκρατία. Αλλά και με το εάν εγείρονται ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ Περιφέρειας και ΕΥΔΑΠ, δεδομένου ότι ο κ. Μπενίσης είναι ο σύντροφος της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου. Και η εικόνα γίνεται πιο σύνθετη εάν ληφθεί υπόψη ότι κατά τη χθεσινή ακρόαση του κ. Μπενίση η ακρίβεια των λεγομένων του φάνηκε να δοκιμάζεται.

dourou-mpenisis

Τα παραπάνω προέκυψαν κατά τη χθεσινή ακρόαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των κ. κ. Μπενίση και Παπαδόπουλου που τοποθετήθηκαν στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου και προέδρου της ΕΥΔΑΠ με τους συμμετέχοντες βουλευτές στη διαδικασία να εστίασαν την προσοχή τους στην περίπτωση του κ. Μπενίση.

Σοβαρές ανακρίβειες

“Ευχαριστώ τον υπουργό και την κυβέρνηση για την τιμή που μου έκαναν. Όμως, η όποια ευχαρίστηση είχα νοιώσει τείνει να μετριαστεί έως εξαφανιστεί με τα γεγονότα που συμβαίνουν στην πατρίδα μας. Το λέω γιατί γράφτηκε ότι στην αναμπουμπούλα πάνε να περάσουν ένα τέτοιο θέμα. Εδώ και 25 μέρες εκκρεμεί το αίτημα και έχει ανακοινωθεί το σημερινό (σ.σ.: η ακρόαση για την τοποθέτηση των νέων επικεφαλής στην ΕΥΔΑΠ)” ανέφερε ο κ. Μπενίσης.

Ωστόσο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Τραγάκης, διευκρίνισε ότι στους βουλευτές κοινοποιήθηκε η ημερομηνία ακρόασης των δύο προτεινόμενων για την ΕΥΔΑΠ μόλις στις 26 Ιουνίου, παραδίδοντας το σχετικό έγγραφο στην Επιτροπή.

“Ορίστε το πρωτόκολλο της κυρίας Προέδρου. Η σημερινή, λοιπόν, επιτροπή είναι στο και πέντε και έπρεπε να αναβληθεί. Έπρεπε να αναβληθούν και οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Το κάθε λεπτό και δευτερόλεπτο είναι κρίσιμο για τον τόπο” ανέφερε. Βάσει, λοιπόν, του εγγράφου που προσκόμισε στην Επιτροπή ο κ. Τραγάκης, όσα ανέφερε ο κ. Μπενίσης θα πρέπει να ελεγχθούν για την ακρίβειά τους.

Το βιογραφικό

Στο πλαίσιο της επιτροπής έγινε λόγος και για το βιογραφικό του νέου διευθύνοντα συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, το οποίο ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης βρήκε ιδιαίτερα πτωχό.

“Εάν κάποιος έμπαινε στο Google και διάβαζε το βιογραφικό του κ. Βαρθολομαίου που θα αντικαταστήσει ο κ. Μπενίσης θα έμενε ενεός. Το βιογραφικό του κ. Μπενίση είναι μόλις τρεις παράγραφοι. […] Αναγράφει πτυχίο με βαθμό καλώς. Αυτό δεν συμβιβάζεται με την υποτροφία εκτός και εάν αυτή ήταν ιδιωτική διότι το ΙΚΥ απονέμει υποτροφία μόνο σε αριστούχους. Λέτε ότι εργαστήκατε στη φροντιστηριακή εκπαίδευση. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ΕΥΔΑΠ. Υπήρξατε συνεταίρος σε καφετέρια και εστιατόρια. Καμία σχέση με την ΕΥΔΑΠ. Καταλήγετε πέραν των κομματικών σας περγαμηνών ότι είστε από τους πρώτους που ασχοληθήκατε με φωτοβολταϊκά. Με ιδίους πόρους ή πήρατε επιδότηση;” σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης που ανάγνωσε, κατά την επιτροπή, το βιογραφικό του κ. Μπενίση.

“Εάν δεν είχε γίνει το Πολυτεχνείο και εάν δεν είχα αντιπαλέψει τη Χούντα θα είχα πτυχίο άριστα. Αν έπρεπε να το ξαναζήσω θα διατύπωνα το πολιτικό μου καθήκον να διαφωνήσω απέναντι στη δικτατορία” απάντησε ο κ. Μπενίσης.

Σχετικά με τη δραστηριότητά του στην ενέργεια, ο ίδιος ανέφερε ότι: “το 2006 ήμουν από τους πρώτους που κατασκεύασε ένα μικρό φωτοβολταϊκό που κόστισε 600.000 ευρώ. Έβαλα 100.000 ευρώ, πήρα δάνειο 200.000 ευρώ και πήρα και επιδότηση. Σήμερα δεν το έχω διότι όταν παίρνεις σύνταξη από το ΤΕΒΕ υποχρεούσαι να το δώσεις στους κληρονόμους σου” σημείωσε.

Η σύγκρουση συμφερόντων

Η τοποθέτηση του κ. Μπενίση στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων, καθώς η ΕΥΔΑΠ παραλαμβάνει έργα και εργολαβίες που η Περιφέρεια υλοποιεί. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Τραγάκης, ιδίως για έργο στο Θριάσιο η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στα δικαστήρια με την ΕΥΔΑΠ.

“Υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα στο Θριάσιο με την Περιφέρεια Αττικής, καθώς οι δύο πλευρές είναι στα δικαστήρια. Πώς θα αντιδράσετε;” ρώτησε ο κ. Τραγάκης τον επικεφαλής της εισηγμένης εταιρείας.

“Δεν νομίζω ότι υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Περιφέρειας” αρκέστηκε να δηλώσει ο κ. Μπενίσης.

Την τοποθέτηση του κ. Μπενίση καταψήφισαν, εκτός από τους Νικήτα Κακλαμάνη και τον Γιάννη Τραγάκη η Σοφία Βούλτεψη -που έκανε λόγο για νεποτισμό -και ο βουλευτής Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς που ανέφερε ότι η συζήτηση στη Βουλή έπρεπε να αναβληθεί μερικές ημέρες.

Σε αντίθεση με τον κ. Μπενίση, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ψήφισαν “παρών” για τον κ. Παπαδόπουλο με το σκεπτικό ότι το βιογραφικό του -διαθέτει σημαντική εμπειρία σε αντικείμενο συναφές με τον τομέα δραστηριοποίησης της ΕΥΔΑΠ- ανταποκρίνεται στη θέση του προέδρου.

Ας σημειωθεί ότι οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων είτε καταψήφισαν (όπως το ΠΑΣΟΚ) είτε ψήφισαν “παρών” επί των προτεινόμενων τοποθετήσεων (όπως η Χ.Α.) χωρίς να τοποθετηθούν επί της ουσίας.

ΕΡΓΟΣΕ

Χθες πραγματοποιήθηκε η ακρόαση και των προτεινόμενων για τη στελέχωση της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ. Ως διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο Αθανάσιος Βούρδας που έχει διατελέσει γραμματέας της ΠΑΣΠ, υπήρξε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη και διατηρεί καλές σχέσεις με τον Χρήστο Σπίρτζη και ως πρόεδρος της εταιρείας ο Χρήστος Δουκάκης.

Πηγή

Advertisements